Περί απονομής «τίτλου επί τιμή»

Κύριε διευθυντά

Στον νέο οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών (Ν. 4781, 27/2/2021) προβλέφθηκε στο άρθρο 381 (παρ. 6) η δυνατότητα επί τιμή διατήρησης με Π. ∆ιάταγμα, κατόπιν πρότασης του υπουργού Εξωτερικών, του βαθμού αποχώρησης από την υπηρεσία των Γενικών Συμβούλων Οικονομικών – Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Α΄, ως ομοίως και η απονομή του τίτλου Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ επί τιμή και σε αρχαιότερους υπαλλήλους του ίδιου κλάδου που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αφού υπηρέτησαν ευδόκιμα με τον βαθμό του Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ, πριν από τη θέσπιση από το ΥΠΕΞ των βαθμών Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ Α΄ και Β΄.

Σημειωτέον ότι στη νομοθετική πρόβλεψη περιλαμβάνονται και τα δύο αρχαιότερα εν ζωή στελέχη του κλάδου ΟΕΥ τα οποία είχαν επιλεγεί στον βαθμό Γενικού Συμβούλου, από την πρώτη εφαρμογή του σχετικού νόμου (Ν. 2297/1995), μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, πριν από είκοσι τρία χρόνια, έπειτα από πολυετή επιτυχή θητεία τους στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας ή και Εξωτερικών.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι η βαθμολογική αντιστοιχία των Γενικών Συμβούλων ΟΕΥ ήταν από τη θέσπισή τους, προς τον ανώτατο ιεραρχικά βαθμό του γενικού δ/ντή Κεντρικής Υπηρεσίας, στο εσωτερικό και του πληρεξούσιου υπουργού Οικονομικών – Εμπορικών Υποθέσεων, στο εξωτερικό (αντιστοιχία προς τον βαθμό πληρεξούσιου υπουργού διπλωματικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ).

Από όλα τα ανωτέρω, προκύπτει σαφής βούληση του νομοθέτη για τιμητική αναγνώριση της προσφοράς στην υπηρεσία και των υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ευδόκιμα στη βαθμολογική κορυφή του κλάδου τους, από την αρχική θέσπιση του βαθμού Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ, μέχρι σήμερα και εφεξής.

Η δικαίωση και αυτών των υπαλλήλων, με τη μορφή απονομής τίτλου επί τιμή, εκτός του ότι δεν συνεπάγεται οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, θα αποτελέσει παράδειγμα και για τους νεότερους υπαλλήλους, ώστε ν’ αντιληφθούν ότι του λοιπού, παρά τις όποιες κατά καιρούς δυσχέρειες και διοικητικά κενά, στο τέλος θα ανταμείβονται για την άξια αναγνώρισης προσφορά τους.

Μετά την παρέλευση τριάντα δύο (32) μηνών από την ψήφιση της σχετικής διάταξης απονομής τίτλου επί τιμή στους συνταξιούχους Γενικούς Συμβούλους ΟΕΥ, δεν έχει κινηθεί ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών η διαδικασία εφαρμογής της.

Εύλογα λοιπόν νομίζουμε ότι μπορεί πλέον σήμερα να διερωτάται κανείς εάν οδηγούμαστε σε μη εφαρμογή νόμου και συνέχιση της μονοπώλησης απονομής τίτλου επί τιμή μόνο στους προνομιούχους συνταξιούχους του διπλωματικού κλάδου του ΥΠΕΞ ή εάν θα εφαρμοστεί η ίδια διάταξη απονομής επί τιμή τίτλου και στους παλαίμαχους συνταξιούχους Γενικούς Συμβούλους ΟΕΥ ως ισότιμους προς τους ομοιοβάθμους τους διπλωματικούς υπαλλήλους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT