«Χωρίς απόδειξη τόσο, τι προτιμάτε;»

Κύριε διευθυντά

Την 9/11/2023 έστειλα επιστολή στη φιλόξενη στήλη των αναγνωστών της «Καθημερινής», με θέμα «Καταπολεμήστε τη φοροδιαφυγή».

Η εφημερίδα, όπως είχε πλήρες δικαίωμα, δεν δημοσίευσε την επιστολή. Σήμερα, με νεότερη επιστολή επανέρχομαι μετά την ανάγνωση δημοσιεύματος με τίτλο «Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα» – «Καθημερινή» Κυριακής (19.11.23).

Ως ελεύθερος Ελλην πολίτης, βαρύτατα φορολογούμενος, απορώ και προβληματίζομαι θεωρώντας κατ’ ελάχιστον ενοχλητική τη δημοσίευση της διαμαρτυρίας αυτής.

Ζούμε στην Ελλάδα και όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο συχνά, έχουμε καλέσει στο σπίτι μας κάποιον ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό ή μαραγκό, σιδερά, πλακά, μαρμαρά κ.λπ. Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος που δεν πήρα απόδειξη για τις υπηρεσίες των ως άνω εργαζομένων. Εκτιμώ ότι μόλις από ένα 5% λαμβάνει απόδειξη απ’ όλους αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνεχίζοντας, δεν ξέρω επίσης εάν είμαι ο μόνος που χρειάσθηκα τη συμβουλή, συμπαράσταση ή βοήθεια από έναν γιατρό, έναν μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα, έναν δικηγόρο, φοροτέχνη κ.λπ. Γεγονός είναι ότι δελτίο παροχής υπηρεσιών έλαβα από ένα 25%-30% από τους ως άνω επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες.

Θέλετε τέλος, να πάμε στα καταστήματα; Εξαιρουμένων βέβαια οργανωμένων επιχειρηματικών αλυσίδων σχεδόν όλοι βιώνουμε τη δελεαστική πρόταση του καταστηματάρχη που μας ρωτά ελαφρώς συνωμοτικά: «Θέλετε απόδειξη; Με απόδειξη, τόσο. Χωρίς απόδειξη, τόσο».

Αντε να αντέξεις ταλαίπωρε εργαζόμενε μισθωτέ, συνταξιούχε ή μικροεισοδηματία από ακίνητο κ.λπ., σε τέτοιες ερωτήσεις! Ενδίδεις και συμπράττεις στην κλοπή του κράτους ή αρνείσαι;

Αφησα τελευταία την κατηγορία των οδηγών Tαξί. Τι να πω; Στις 100 φορές που πήρα ταξί, είναι ζήτημα εάν μου έδωσαν δύο ή τρεις οδηγοί απόδειξη.

Ας αναλογιστούμε τελικά ότι περιμένουμε όλοι μας από το κράτος να μας παρέχει δωρεάν παιδεία, να μας παρέχει επίσης δωρεάν ιατρική, νοσοκομειακή και εν πολλοίς φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, το κυρίαρχο, να μας παρέχει ελευθερία, ασφάλεια, σιγουριά και προστασία, ενισχύοντας το δυνατόν περισσότερο την εθνική μας άμυνα.

Αναρωτιέμαι, εάν οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται στη στοιχειώδη υποχρέωσή τους να αποδίδουν τον φόρο που τους αναλογεί στο κράτος, πώς θα λειτουργήσει και με τι πόρους (έσοδα) θα εκπληρώνει αυτό το κράτος τις υποχρεώσεις του;

Είναι λογικό, είναι νόμιμο, είναι ηθικό, οι φοροδιαφεύγοντες να θεωρούν τον εαυτό τους «έξυπνο» και τους συμπολίτες τους, που καταβάλλουν τους φόρους τους, «κορόιδα»;

Ας το σκεφθούν!

Η Ελλάδα χρειάζεται να απαλλαγεί από τις εκάστοτε συντεχνίες. Ας παραδώσουμε σε παιδιά και εγγόνια μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το άγος των συντεχνιών και των οργανωμένων συμφερόντων.

Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι το γενικό καλό προέχει του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT