Το ολλανδικό μοντέλο για εκλογικά κέντρα

Το ολλανδικό μοντέλο για εκλογικά κέντρα

Κύριε διευθυντά

Στην Ολλανδία τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα, σε σταθμούς τρένων, σε ιδρύματα, σε σχολεία, σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Στην κοινότητα Zuidplas υπάρχει και εκλογικό κέντρο «ντράιβ ιν»! Υπάρχουν ακόμη και κινητά εκλογικά κέντρα! Τα περισσότερα ανοίγουν στις 7.30 και κλείνουν στις 21.00. Πολλά όμως ανοίγουν στις 06.00 και υπάρχει και ένα που ανοίγει τα μεσάνυχτα (στο Τuin van Kapitein Rommel in Castricum).

Οι πολίτες δείχνουν στην επιτροπή την ταυτότητά τους και την κάρτα ψηφοφορίας (voting pass) για ακύρωση. Η ψηφοφορία γίνεται είτε κλασικά με ένα ψηφοδέλτιο είτε ηλεκτρονικά με voting machines! Τα παιδιά δεν επιτρέπονται στο παραβάν! Αυτά τα περίεργα ανακάλυψα διαδικτυακά προσπαθώντας να καταλάβω πώς ψηφίζουν στη χώρα της τουλίπας όπου την Τετάρτη 22/11/2023 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές. Τα μέσα ενημέρωσης κατακλύσθηκαν το ίδιο κιόλας βράδυ από αναλύσεις και προβλέψεις για το τι σημαίνει η νίκη του Γκερτ Βίλντερς για την ίδια τη χώρα, για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για την Ελλάδα. Ομως πέρασε ασχολίαστο ότι οι εκλογές έγιναν ημέρα Τετάρτη.

Εμείς έχουμε ακόμη για εκλογικά κέντρα τα σχολεία που τα κλείνουμε δύο μέρες. Εμείς έχουμε ακόμη τους πολυσέλιδους καταλόγους όπου αναζητείται ο ψηφοφόρος από την επιτροπή για να σβηστεί με διαγράμμιση (ακύρωση). Εμείς μοιράζουμε αφειδώς εκλογικά επιδόματα σε απίθανες ομάδες κρατικών υπαλλήλων, ενώ η μισή Ελλάδα απουσιάζει από τη δουλειά της με δικαιολογημένη άδεια. Καλούμε όμως τους Ολλανδούς να μας δώσουν τα φώτα τους για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Μήπως να τους καλέσουμε σαν ομογάλακτους να μας δώσουν τα φώτα τους για το πώς κάνουν εκλογές; Δεν είναι ντροπή. «Γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με ΝΟΥΝΟΥ», όπως έλεγε η παλιά διαφήμιση. Το τραγούδησε άλλωστε και ο Κηλαηδόνης.

*Συνταξιούχος μηχανικός, Καβάλα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT