Η γνωριμία μας με τον Ερνστ Τσίλλερ

Κύριε διευθυντά

Στις 10 Νοεμβρίου του 2023 έκλεισαν 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερνστ Τσίλλερ, του Σάξωνα αρχιτέκτονα που σημάδεψε την αρχιτεκτονική της Αθήνας.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Konrad Adenauer – Stiptung για την Ελλάδα και την Κύπρο, μίλησαν ο Alf Furket από το ελεύθερο κρατίδιο της Σαξωνίας, η ιστορικός της Τέχνης Μαριλένα Κασιμάτη και «ο δικός μας» Νίκος Βατόπουλος.

Η σεμνή αυτή εκδήλωση μου θύμισε μια άλλη παρόμοια που είχε πραγματοποιηθεί πριν από 20 χρόνια, το 2003, στην πατρίδα του Τσίλλερ, το Radebeul, στην οποία παρουσίασα ως προσκεκλημένη ομιλήτρια το έργο του Ερνστ Τσίλλερ στην Ελλάδα, που ήταν μέχρι τότε σχεδόν άγνωστο στους συμπατριώτες του.

Οπως είναι ίσως γνωστό, ο Ερνστ Τσίλλερ καταγόταν από μια μεγάλη αρχιτεκτονική οικογένεια του Radebeul. Το γραφείο των αδελφών του Moritz και Gustav, με πλούσια οικοδομική δραστηριότητα, είχε στο ενεργητικό του ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων, κυρίως κατοικιών και επαύλεων που κοσμούν και σήμερα την πόλη.

Ο τότε δήμαρχος του Radebeul και ο Dr Dieter Schybert από το Πνευματικό Κέντρο της πόλης είχαν τη λαμπρή ιδέα να προσκαλέσουν στην εκδήλωση όσους ιδιοκτήτες κατοικιών του γραφείου της εταιρείας των «Gebruder Ziller» εντόπισαν, προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο του αδελφού τους στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν και να εκτιμήσουν την αξία των δικών τους ιδιοκτησιών και να βοηθήσουν στη συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Να σημειώσουμε ότι η πόλη Radebeul εξακολουθεί να ονομάζεται και σήμερα πόλη των επαύλεων και κήπων.

Με την ευκαιρία λοιπόν θα ήθελα να προτείνω στον νέο δήμαρχο Αθηναίων και γιατί όχι στη φίλη υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα με προσκεκλημένους, αν όχι όλους τους ιδιοκτήτες, τους ιδιοκτήτες των σημαντικότερων έργων του Ερνστ Τσίλλερ που σώζονται στην Αθήνα, με στόχο τη γνωριμία τους, τη συντήρηση και αποκατάστασή τους, για όσα από αυτά είναι απαραίτητο (π.χ. Αττικόν).

Ενας μεγάλος αριθμός από έργα του Σάξωνα αρχιτέκτονα (Μέγαρο Μελά, Σχολή Ευελπίδων, Χημείο, πολυκατοικία Πεσμαζόγλου, Μέγαρο Σταθάτου, οι πρεσβείες της Ιταλίας, Αιγύπτου, το υπουργείου Εξωτερικών κ.ά.) κοσμούν ευτυχώς ακόμη την πρωτεύουσά μας. Το 2023 είναι το έτος ευκαιρία για να τα προβάλουμε τιμώντας ταυτόχρονα τον δημιουργό τους.

*Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT