Η Σημαία του «Αβέρωφ»-ένα ντοκουμέντο

Η Σημαία του «Αβέρωφ»-ένα ντοκουμέντο

Κύριε διευθυντά

Πλησιάζοντας η 3η ∆εκεμβρίου, ημέρα της νικηφόρου ναυμαχίας της «Ελλης» το 1912, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αγαπητούς αναγνώστες της «Κ» ένα μάλλον άγνωστο, στους πολλούς, γεγονός που αφορά την παράδοση της σημαίας του «Αβέρωφ» από τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στο Εθνολογικό Μουσείο και την αναφορά του στον πρώτο νεκρό της ναυμαχίας. Παραθέτω το σχετικό έγγραφο:

«ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΝ

ΣΤΟΛΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αριθμ. πρωτ. 2948

Προς τον Κύριον Πρόεδρον του Εθνολογικού Μουσείου

Διά του επιφέροντος το παρόν λαμβάνω την τιμήν ν’ αποστείλω υμίν διά το Εθνολογικόν Μουσείον την Σημαίαν ην η Ναυαρχίς «Γ. Αβέρωφ» είχεν επηρμένην κατά τας γενομένας ναυμαχίας μετά του τουρκικού Στόλου κατά την 3ην Δεκεμβρίου 1912 και την 5ην Ιανουαρίου 1913.

Η Σημαία αύτη ήτο η καθ’ εκάστην χρησιμοποιουμένη επί του Αβέρωφ και ουχί εκείνη ην προώριζον διά την ναυμαχίαν, διά τον λόγον δε τούτον είναι και μικρά και ουχί επιδεικτική. Τούτο όμως συνέβη διότι διετάχθη μεν, άμα τη επικειμένη ενάρξει της ναυμαχίας, η αντικατάστασις αυτής δι’ ετέρας πρώτου μεγέθους, αλλ’ επελθούσης αμέσως της συρράξεως ο επί τούτω αποσταλείς Υπαξιωματικός Κελευστής Κατιντζάρης εφονεύθη, καθ’ ην ακριβώς στιγμήν με την ετέραν ανά χείρας ήρχισεν επιλαμβανόμενος της εκτελέσεως της διαταγής. Κατόπιν, μετά την ευτυχή έκβασιν της πρώτης ναυμαχίας εχρησιμοποίησα επίτηδες πλέον, ως τυχηράν, την ιδίαν Σημαίαν και κατά την δευτέραν ναυμαχίαν, διάτρητον μάλιστα εκ θραύσματος εχθρικής οβίδος της πρώτης ναυμαχίας.

Εν όρμω Φαλήρου τη 9 Αυγούστου 1913

Ο Αντιναύαρχος Αρχηγός».

Ο κελευστής οιακιστής Νικόλαος Κατιντζάρης ήταν Ποριώτης. Εκηδεύθη την 6η Δεκεμβρίου 1912 στη Λήμνο. Τα οστά του μεταφέρθηκαν πριν από μερικά χρόνια και τοποθετήθηκαν σε μνημείο στο Μοναστήρι του Πόρου.

Ο δεύτερος νεκρός της ναυμαχίας της «Ελλης» ήταν ο ανθυποπλοίαρχος Γκούρας Μαμούρης, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας και πέθανε μερικές ημέρες αργότερα, στις 18-12-1912, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, από μόλυνση του τραύματος.

ΥΓ.: Η επιστολή του ναυάρχου είναι τονισμένη με το πολυτονικό σύστημα.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT