Τεκμήριο ειλικρίνειας και μια παλιά ιστορία

Τεκμήριο ειλικρίνειας και μια παλιά ιστορία

Κύριε διευθυντά

Με τη συζήτηση και τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θυμήθηκα ένα περιστατικό που συνέβη πριν από πολλά χρόνια όταν ήμουν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Με πήρε ο τότε πρόεδρος μεγάλου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και μου πρότεινε να επισκεφθούμε μαζί τον υπουργό Οικονομικών Αθανάσιο Κανελλόπουλο. Και τότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαμε παράπονα για τον τρόπο και την αυστηρότητα που διεξάγονταν οι φορολογικοί έλεγχοι.

Μας δέχθηκε στο υπουργείο και του εκθέσαμε τα παράπονα της επιχειρηματικής τάξης. Μας άκουσε, σηκώθηκε από το γραφείο του και μας είπε: «Εντάξει λοιπόν, εγώ θα δέχομαι ως αληθινά τα στοιχεία που θα καταθέτετε στις φορολογικές αρχές. Αν όμως σας πιάσω παραβάτες, θα σας κλείνω την επιχείρηση, όπως γίνεται στην Αμερική!».

Κοιταχτήκαμε οι δυο μας και φύγαμε άπραγοι. Σήμερα στα 93 μου, ύστερα από 43 χρόνια ενεργός στην αγορά, έχοντας υποστεί δεκάδες φορολογικούς ελέγχους και 13 χρόνια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, έχω καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τα φορολογικά προβλήματα.

Είναι όλα θέματα νοοτροπίας και των κυβερνώντων και των επαγγελματιών. Η συνεχής δυσπιστία και καχυποψία του ενός μέρους προς το άλλο, αυτή η διαστρεβλωμένη νοοτροπία, δεν οδηγεί πουθενά.Φορολογικές αρχές στους ελέγχους που διεξάγουν, δεν αναγνωρίζουν… το τεκμήριο ειλικρίνειας στον φορολογούμενο, αλλά τον θεωρούν σχεδόν εκ των προτέρων παράνομο.Οι ελεγχόμενοι δυσπιστούν για τις προθέσεις των ελεγκτών, θεωρώντας ότι επιδιώκουν να τους… ξεζουμίσουν και ότι οι φόροι που θα πληρώσουν δεν αντιστοιχούν στα στοιχεία που παρουσιάζουν. Ετσι το θέμα θα διαιωνίζεται!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT