Ο τσαγκάρης έγινε και εισαγγελέας

Kύριε διευθυντά

Πρόσφατα επιστολογράφος της «Κ» αναφέρθηκε στα λαϊκά δικαστήρια της Κατοχής. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να μεταφέρω στις στήλες ένα σχετικό περιστατικό που περιγράφει ο αείμνηστος Ναυπάκτιος γεωπόνος Μπάμπης Κοτίνης, στο βιβλίο του «Η Ναύπακτος στη δεκαετία 1940-1950». Παραθέτω λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του, που αναφέρεται σε μία συνεδρίαση των περιβόητων «λαϊκών δικαστηρίων» της Κατοχής: «Τυπική περίπτωση από πλευράς συνθέσεως, αλλά και συλλογιστικής αναφέρεται μια “δικάσιμος” του Λαϊκού ∆ικαστηρίου Βλαχομάνδρας, με πρόεδρο τον ομοχώριο Κ. Κούγια και εισαγγελέα τον Κ. Σακελλάρη, απλόν “επιδιορθωτή υποδημάτων” έως το 1942 στη Ναύπακτο.

Χαρακτηριστική και η συζήτηση σε μία δίκη του κατά τον Ιούλιο του 1943 με εναγόμενο για οικονομικές διαφορές ένα θυμόσοφο συμπολίτη του εισαγγελέα.

Αγόρευσε αυτός, είπε την απόφαση ο πρόεδρος:

Τρία εκατομμύρια πρόστιμο! Κάτι μουρμούρισε –ψιλογελώντας– ο κατηγορούμενος.

– Γιατί γελάς κατηγορούμενε; Ειρωνεύεσαι τον εισαγγελέα; Ή σου φάνηκαν λίγα τα τρία εκατομμύρια;

Και δεν άντεξε τότε άλλο ο αράθυμος κατηγορούμενος – ανήκε και στην “Αντίδραση”.

– Ωρέ είναι να μη γελάσω, Κώστα; Μ’ ετούτη την εποχή που μ’ έκανε εμένα εκατομμυριούχο κι εσένα εισαγγελέα;».

Σημειώνω ότι ο Μπάμπης Κοτίνης υπήρξε άριστος γεωπόνος και το μνημειώδες, θα έλεγα, στο είδος του σύγγραμμά του «Ελληνικός αμπελογραφικός άτλας» εξεδόθη το 1985 από το υπουργείο Γεωργίας και εβραβεύθη από την Ακαδημία Αθηνών.

*Μοναστηράκι Δωρίδος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT