Σχολικές εκδρομές και…παρασκήνια

Κύριε διευθυντά

Πάλι συζήτηση για το κάπνισμα και τη σκοπιμότητα των πολυήμερων εκδρομών, με αφορμή ατυχήματα και δυστυχήματα σε εκδρομές μαθητών: α) Ως προς τις εκδρομές, είναι γνωστά τα παρατράγουδα σε Ρόδο, Κέρκυρα κ.λπ. Τις δεκαετίες 1950-60 οι μαθητές περίμεναν τις εκδρομές για να γνωρίσουν την Ελλάδα και να ξεδώσουν. Συνόδευσα το 1963 ένα μεικτό τμήμα στην Κρήτη. Με τα αγόρια διανυκτερεύσαμε σε ένα οικοτροφείο που είχε διακοπές. Οι μαθήτριες, με άλλον συνάδελφο, σε ξενοδοχείο όπου υπήρχαν Κενυάτες μαθητές, με τους οποίους άρχισαν να φλερτάρουν. Τότε οι έγχρωμοι ήταν… σπάνιο είδος, «εν ανεπαρκεία»! Και βέβαια οι μαθητές «ενοχλήθηκαν», παραλίγο να είχαμε «διπλωματικό» επεισόδιο. Σήμερα η πλειονότητα των νέων ταξιδεύει με παρέες και το μόνο που επιδιώκει στις σχολικές εκδρομές είναι οι «αταξίες». Οι εκδρομές για τους εκπαιδευτικούς είναι «άχθος αρούρης». Στα σχολεία υπηρετούν κατά πλειονότητα γυναίκες. ∆εν βρίσκουμε άνδρες για συνοδούς.

Στις ημερήσιες εκδρομές, εξωσχολικοί «γαμπροί» ακολουθούν τα πούλμαν με τα μηχανάκια και εκνευρίζουν τους οδηγούς. Τη δεκαετία του ’80 παραλίγο να είχαμε ατύχημα. Ο οδηγός κατέβηκε και περιάδραξε έναν απ’ αυτούς. β) Η κυβέρνηση Ν. Ζηλανδίας («Κ» 28/11/2023 ) «ανακαλεί αντικαπνιστικό νόμο με την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομούσε 1,3 δισ. δολάρια από υγειονομικές δαπάνες σε βάθος εικοσαετίας, ενώ οι θάνατοι των γυναικών θα μειώνονταν κατά 22% και των ανδρών κατά 9%». Ομως, οι αλλαγές στην αντικαπνιστική νομοθεσία είχαν αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία ύψους ενός δισ. δολ. Πόσο τιμάται η ζωή των ανθρώπων; Εμείς έχουμε αντικαπνιστικό νόμο από το 1980 (ΦΕΚ Β΄ 475). Προβλέπει «φυλάκιση δύο μηνών για κάπνισμα σε δημόσιο κλειστό χώρο». Δεν έχουμε λόγο να τον «ανακαλέσουμε», αφού έτσι κι αλλιώς δεν τον εφαρμόζουμε. Καπνίζουν αρειμανίως γιατροί, βουλευτές, υπουργοί «ον κάμερα!».

ΥΓ.: Οι «συναλλαγές» των 15μελών με τους λεωφορειούχους «βλάπτουν την ηθική των εφήβων».

* Πρώην γυμνασιάρχης, Χολαργός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT