Κανονικότητα και περί «βαθέος κράτους»

Κανονικότητα και περί «βαθέος κράτους»

Κύριε διευθυντά

Η διαδρομή των τεσσάρων τελευταίων ετών, μέσα σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ήταν πορεία επιτυχούς αντιμετώπισης σειράς προβλημάτων, όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό κύμα, η επιθετικότητα της γείτονος, η συνυφασμένη με την εισβολή στην Ουκρανία ενεργειακή κρίση, καθώς και η επιδίωξη αποκατάστασης της επενδυτικής βαθμίδας.

Οσο και αν η έννοια της κανονικότητας είναι, κατά τις περιστάσεις, κοινωνικά και πολιτικά πολυερμηνευτέα, δεν παύει να αποτελεί μια παγιωμένη για τη χώρα μας πραγματικότητα με προοπτική βελτίωσης, στο πλαίσιο σημαντικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, κυρίως, στους τομείς της Yγείας, της Παιδείας, της Οικονομίας, της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και της αντιμετώπισης σειράς προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας. Η διακινδύνευση θα ήταν δυνατόν να εκπορευθεί από εσωγενείς δυνάμεις αναχρονισμού, ιδεοληψιών και αμυντικής προάσπισης συντεχνιακών συμφερόντων, που πολλές φορές επιδίδονται και σε δυναμική, αν όχι βίαιη, διατάραξη της κανονικότητας.

Αποφασιστικό ανάχωμα η ευρύτερη, κατά το δυνατόν, κοινωνική συνοχή, που συνδέεται, αρρήκτως, με δημιουργική βούληση για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, χωρίς χάσιμο χρόνου και, κυρίως, με θαρρετό εξοβελισμό του «βαθέος κράτους».

* Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT