Η διεθνοποίηση της «αρπαγής»

Κύριε διευθυντά

Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς τη Βρετανία, να επιστρέψει τα Μάρμαρα που έχουν κλαπεί από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και να ξανατοποθετηθούν στη θέση τους. Το αίτημα αυτό είχε θέσει πρώτη η Μελίνα Μερκούρη, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Η ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ελληνα ομόλογό του, που πιθανώς οφείλεται στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων, προσβάλλει κυρίως τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για το αίτημα της χώρας μας να επιστραφούν τα Μάρμαρα, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η επιστροφή τους ή μη είναι αρμοδιότητα του Βρετανικού Μουσείου. Ο διευθυντής του μουσείου εμφανίζεται θετικός ως προς το αίτημα της επιστροφής, αλλά δηλώνει ότι κωλύεται από τον νόμο που απαγορεύει οποιαδήποτε αφαίρεση αρχαιολογικών έργων από το μουσείο. Πρέπει επομένως η βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει τον σχετικό νόμο. Μήπως οι φίλοι και σύμμαχοί μας Αγγλοι μας θεωρούν ηλίθιους;

Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη της Αθήνας κατασκευάστηκε την εποχή του Περικλή, μετά την απόκρουση των περσικών εισβολών και συμβολίζει τη νίκη της αθηναϊκής δημοκρατίας και την υπεροχή της απέναντι στον περσικό απολυταρχισμό. Ο Παρθενώνας είναι το πλέον αναγνωρίσιμο από όλα τα αρχαία μνημεία και έχει εμπνεύσει το έμβλημα της UNESCO, του οργανισμού που προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Παρθενώνας επομένως δεν είναι απλά ένα σπουδαίο αρχαίο μνημείο, είναι «το μνημείο». Οι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους επίσκεψη στον Παρθενώνα.

Τον Παρθενώνα επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω πρότασή μου, που είχε φιλοξενηθεί παλαιότερα στην «Καθημερινή».

Σε κατάλληλη θέση, πριν από την είσοδο στην Ακρόπολη, να τοποθετηθεί πινακίδα με το ιστορικό της αρπαγής των Γλυπτών της Ζωφόρου από τον λόρδο Ελγιν. Η πινακίδα αυτή (σε πέντε γλώσσες) θα εξιστορεί το χρονικό της αφαίρεσης-αρπαγής με βάση τα υπάρχοντα ιστορικά δεδομένα, θα αναφέρεται στο αίτημα της χώρας μας για επιστροφή, και στην άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να τα επιστρέψει.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT