Ο Δημιουργός και η βλακεία των θνητών

Ο Δημιουργός και η βλακεία των θνητών

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του με τίτλο «Ποινικοποιημένοι γάμοι» («Κ» 2/12/23) παραθέτει το σκεπτικό της καταδίκης ζεύγους, ενός λευκού και μιας έγχρωμης, για παράβαση επικρατούσας φυλετικής διάκρισης, από δικαστήριο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στο όχι και τόσο μακρινό 1958. Αντιγράφω: «Ο παντοδύναμος δημιουργός δημιούργησε τις φυλές των λευκών, μαύρων, κίτρινων, κόκκινων αλλά τις τοποθέτησε σε διαφορετικές ηπείρους (…) Το γεγονός ότι τις διαχώρισε [γεωγραφικώς] δείχνει ότι δεν σκόπευε να τις αναμείξει».

Από κάποιες σημειώσεις μου ανασύρω το, παρομοίου ευτελούς φυράματος, επιχείρημα του Ισπανού μονάρχη του 16ου αιώνα, Φίλιππου Β΄, ο οποίος, εκπροσωπώντας την αποικιοκρατική, αυταρχική απληστία της εποχής του, είχε απαγορεύσει κάθε έρευνα ή συζήτηση για το άνοιγμα της διώρυγας του Παναμά, επί ποινή θανάτου. Με ποια δικαιολογία λέτε; «Ως αντικειμένη προς την θείαν δημιουργίαν».

Πώς να μη σταθεί κανείς, εν προκειμένω, στις δύο τόσο πρόσφορες όσο και κραυγαλέα υποκριτικές, παραθρησκευτικής – ψευδομεταφυσικής τάξεως, ταυτόσημες επιχειρηματολογίες;

Και, βεβαίως, πώς να περάσει απαρατήρητη η, περίπου πέντε αργόσυρτων αιώνων, απόσταση που χωρίζει τη μια από την άλλη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT