Οι εξοπλισμοί Ε.Δ. και τα νέα συστήματα

Οι εξοπλισμοί Ε.Δ. και τα νέα συστήματα

Κύριε διευθυντά

Δεν θα σχολιάσω το αν καλώς ή κακώς ο ΥΠΕΘΑ κ. Νίκος ∆ένδιας αποφάσισε το «πάγωμα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και έργων υποδομών, με σκοπό την εκ νέου ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και τον εξορθολογισμό των δαπανών Ε.∆. από τη νέα ηγεσία του στρατεύματος, που θα προκύψει από τις κρίσεις τις επόμενες εβδομάδες («Κ», 5/12/2023), διότι δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τον λόγο που προκάλεσε τη λήψη αυτής της απόφασης.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να πάρει μια τέτοια απόφαση. Αφού όμως ελήφθη αυτή η απόφαση, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου για το τι «δέον γενέσθαι».

Οι πόλεμοι της Ουκρανίας και της Γάζας μας δίνουν πολλά παραδείγματα για το πώς διεξάγεται πλέον ένας σύγχρονος πόλεμος. Μας δίνουν παραδείγματα για τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων οχημάτων, πυραύλων και συγχρόνων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και προστασίας. Μας δίνουν παραδείγματα για απόκρυψη και για έξυπνες και πονηρές λύσεις, όχι απαραιτήτως πολυδάπανες.

Ο Iulian Romanyshym, συνεργάτης στην Ακαδημία Διεθνών Υποθέσεων (NRW) και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Ασφαλείας Στρατηγικής και Μελετών (CASSIS) του Πανεπιστημίου της Βόννης, δημοσίευσε στο NDC (NATO Defence College) Policy Brief τον Ιανουάριο του 2023 και αναδημοσιεύθηκε, σε μετάφραση στο περιοδικό «Εθνικές Επάλξεις» του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης, τεύχος 145, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023, άρθρο με θέμα «Ουκρανία, ΝΑΤΟ και Μαύρη Θάλασσα», στο οποίο, εκτός άλλων, αναφέρει: «Από την εισβολή της Ρωσίας, οι Ουκρανοί σχεδιαστές άμυνας έχουν συμπληρώσει τη ναυτική στρατηγική τους για ασύμμετρες απαντήσεις, βασιζόμενοι σε ισχυρότερες υποδομές παράκτιας άμυνας και μη επανδρωμένες δυνατότητες… Είναι παράδοξο ότι η Ουκρανία κατάφερε να ανατρέψει και να υποβαθμίσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς ουσιαστικά να έχει δικό της στόλο…

Η αρχική επιτυχία της Ουκρανίας να αποδυναμώσει τον ρωσικό στόλο, με έδρα την Κριμαία, υποδηλώνει ότι οι δυναμικές ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα δεν καθορίζονται πλέον αποκλειστικά από συμβατικές ναυτικές δυνάμεις αλλά, όλο και περισσότερο, από τεχνολογικά προηγμένες δυνατότητες (πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σχεδιασμένες για να εξουδετερώσουν τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις… Οι δυτικοί και οι αυτοσχέδιοι πύραυλοι εναντίον πλοίων, βοήθησαν το Κίεβο να δημιουργήσει μια ζώνη απαγορευμένης περιοχής εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων… Εκτός από τις υπάρχουσες επίγειες πυροβολαρχίες, προμηθεύοντας (οι δυτικοί) τη χώρα με πυραυλακάτους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και πυραύλους εναντίον πλοίων, θα επέτρεπαν στο Κίεβο να στοχεύει σταθερά τις ρωσικές ναυτικές βάσεις στην Κριμαία και να προκαλεί μη αναστρέψιμες ζημιές στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις…».

Είναι ευκαιρία οι αρμόδιοι των Ενόπλων μας Δυνάμεων να μελετήσουν και να εισηγηθούν πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δεκάδες σταθερά μας πλοία που διαθέτουμε στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα όπλα/συστήματα, τις δυνατότητές τους και τις νέες τεχνολογίες. Είναι ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει με νέα δεδομένα και νοοτροπία η πολεμική μας βιομηχανία και να δημιουργηθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό και ειδικά νεαρής ηλικίας, που διαθέτουμε. Ο Οδυσσέας και ο Δούρειος Ιππος είναι διαχρονικοί.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT