Η Σχολή Ευελπίδων έγινε 195 ετών

Κύριε διευθυντά

Την 21ην ∆εκεμβρίου του 2023 συμπληρώνονται 195 ολόκληρα έτη από την ημέρα ιδρύσεως της Σχολής Ευελπίδων την 21η ∆εκεμβρίου του έτους 1828, υπό του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια. Για τον λόγο αυτόν η 21η ∆εκεμβρίου καθωρίσθη και εορτάζεται ως η επέτειος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ονόμασε την εν λόγω Σχολήν, Σχολήν του Γένους, τους δε φοιτητές αυτής Ευέλπιδες, δηλαδή ελπίδα του Εθνους, διότι αυτή απετέλεσε το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της χώρας και διότι στη Στρατιωτική Σχολήν Ευελπίδων φοιτούσαν και αποφοιτούσαν οι πρώτοι Ευέλπιδες Στρατιωτικοί Μηχανικοί μέχρι την ίδρυση του ΕΜΠ, του οποίου οι μηχανικοί, προς διάκριση, έκτοτε, ονομάζονται Πολιτικοί Μηχανικοί, αλλά και οι πρώτοι Ευέλπιδες.

Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την ίδρυση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Η ταυτόχρονη ίδρυση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μία επιτακτική ανάγκη επιβιώσεως του νεοσύστατου κράτους της Νεωτέρας Ελλάδος άνευ ισχυρού στρατού, ικανής διπλωματίας και υγιούς οικονομίας.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η οποία είναι ΑΕΙ ισότιμο των λοιπών ΑΕΙ της χώρας, κατά την κείμενη νομοθεσία και την ομολογίαν του ΣτΕ, σκοπόν έχει την προπαρασκευή και παραγωγή των μονίμων στελεχών του Στρατού Ξηράς, ικανών να προασπίσουν τα ιερά και όσια του ελληνικού έθνους.

Ως διατελέσας καθηγητής και στην ειρημένη Σχολήν αισθάνομαι το χρέος να εκφράσω την προς αυτήν ευγνωμοσύνην μου διά την παρασχεθείσαν φιλοξενίαν και να της ευχηθώ έτη πολλά – πολλά και τρισόλβια.

Εξάλλου εκφράζω την ειλικρινή αγάπη μου προς τους Ευέλπιδες – μαθητές μου, πολλοί των οποίων και σήμερα κοσμούν με την παρουσία τους τον γενναίο Στρατό μας.

*Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT