Αλλού τα μαστορέματα, αλλού οι αποδείξεις

Αλλού τα μαστορέματα, αλλού οι αποδείξεις

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με την πρόταση του επιστολογράφου σας κ. Νίκου Ματού να καθιερωθεί, την απόδειξη (σε τριπλότυπη μορφή) των κατ’ οίκον εργασιών να εκδίδουν οι πελάτες αντί για τους ελεύθερους επαγγελματίες (Οικιακό «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή, 28/11/2023) έχω να σχολιάσω τα εξής:

1. Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα (εάν φυσικά στέκει νομικά) με δεδομένη τη γενικευμένη αποφυγή αποδείξεων που χαρακτηρίζει τους εκάστοτε «μάστορες» που αναλαμβάνουν τις κατ’ οίκον επιδιορθώσεις.

2. ∆εν συμφωνώ με τους ενδοιασμούς του, μην τυχόν και χαρακτηριστούν «ρουφιάνοι» και «προδότες» όσοι καταγγέλλουν τη γενικευμένη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών (είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτό το «σύμπλεγμα»). Από τη στιγμή που ένα μέρος από τα φορολογικά έσοδα διοχετεύεται σε κοινωνικές δαπάνες και στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ο πραγματικός «προδότης» είναι αυτός που φοροδιαφεύγει.

3. Για να πετύχει ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να δοθεί σημαντικό φορο-ελαφρυντικό αντικίνητρο στους πολίτες στο κλασικό δίλημμα «τόσα με απόδειξη τόσα χωρίς». Η Πολιτεία επιβαρύνει με διάφορους φόρους την κατοικία, δεν αναγνωρίζει όμως καμιά δαπάνη που αναγκαστικά απαιτείται για να συνεχίσει αυτή να είναι κατοικήσιμη.

4. ∆εν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, πάντως, για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Εάν κρίνω από τα εξαγγελθέντα μέτρα (τον 5ο χρόνο διακυβέρνησης) η έκφραση που ταιριάζει περισσότερο είναι «πολύ λίγα πολύ αργά». Αυτό που υποψιάζεται κανείς είναι ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής «θα σκοτώσει την οικονομία».

Εάν μπορούν ένας φιλόλογος και ένας συνταξιούχος ιατρός να εκφράζουν την ανησυχία τους με τέτοιες «ερασιτεχνικές», ίσως, προτάσεις είναι να απορεί κάνεις, εάν πραγματικά τους «καίει» το θέμα, τι κάνουν οι «επαγγελματίες» του υπουργείου Οικονομικών.

*Συνταξιούχος Παθολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT