Δεν πρέπει -πια…-να γράφεται «τέως»

Κύριε διευθυντά

Απευθύνω την επιστολή με αφορμή αναφορά στη στήλη «Θεωρείο» («Καθημερινή» 10-12-23) και προς όλους όσοι συνεχίζουν να αποκαλούν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ τέως Βασιλιά.

Οσο ζούσε ο Κωνσταντίνος και μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, ο τίτλος του ήταν «Βασιλεύς Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς των Ελλήνων». Μετά τον θάνατό του όμως και επειδή ήταν Βασιλιάς, θα μείνει στην Ιστορία ως Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄, όπως ισχύει για όλους τους Βασιλείς της Υφηλίου. Το «τέως» παύει.

Ο Κωνσταντίνος έχει περάσει στην ιστορία του τόπου μας ως Βασιλεύς και το μόνο που μπορούμε να πούμε και να είναι σωστό, είναι «Ο τελευταίος Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β΄».

Στην ιστορία της χώρας μας υπήρξαν περίοδοι που συνταγματικώς βασίλευσαν Βασιλείς, διότι αυτό ήταν το πολίτευμα της χώρας και αυτό έχει καταγραφεί, όπως και η συμπεριφορά τους, η αξία τους, η προσφορά τους, το έργο τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.

Η ιστορία όμως, η οποία δεν έχει ιδεοληψίες ή φιλομοναρχικά ή αντιμοναρχικά ή δημοκρατικά ή δεξιά ή αριστερά ή ακροδεξιά ή ακροαριστερά ή δεν ξέρω τι άλλα ιδεώδη, δεν έχει στο λεξιλόγιό της το «τέως».

Ας μην προσπαθούμε να την βιάσουμε. Ο βιασμός είναι ειδεχθές έγκλημα.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT