Τα εγκλήματα και οι συναυτουργοί

Κύριε διευθυντά

Οταν ένας που είναι μέλος μιας ομάδας, κάνει ένα έγκλημα κρυμμένος ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, έχει την άμεση, αναγκαία και αποτελεσματική συνδρομή των συντρόφων του των υπόλοιπων μελών της ομάδας αυτής. Η κάλυψη που παρέχουν στον αυτουργό του εγκλήματος τα άλλα μέλη της ομάδας τού εξασφαλίζει το ατιμώρητο γιατί είναι σχεδόν αδύνατον να τον ξεχωρίσει η Αστυνομία από τα άλλα μέλη της ομάδας και να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Είναι βέβαιον ότι, αν δεν είχε την κάλυψη αυτή, θα τον εμπόδιζε να διαπράξει το έγκλημα ο φόβος της άμεσης και βέβαιης αποκάλυψης της ταυτότητάς του. Ολα αυτά, ανεξαρτήτως του ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι σύντροφοί του συμφωνούν για τη διάπραξη του εγκλήματος.

Πρέπει να προστεθεί η εξής παράγραφος στο άρθρο 45, «Οποιος συμμετέχει ως μέλος σε ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων εκ των οποίων ένας διαπράττει αξιόποινη πράξη, τιμωρείται με την ποινή του συναυτουργού. Σε περίπτωση αμετακλήτου καταδίκης για το έγκλημα του αυτουργού, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παραμένουν ατιμώρητα».

Με τη νομοθέτηση της ρυθμίσεως αυτής, δεν θα επιβάλλεται συλλογική ευθύνη γιατί θα τιμωρείται το άτομο για τη συγκεκριμένη πράξη της συγκαλύψεως του αυτουργού του εγκλήματος.

Υπάρχει ήδη στον Ποινικό Κώδικα η ανάλογη ρύθμιση του άρθρου 187 κατά το οποίο τιμωρείται η απλή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ασχέτως αν τα εγκλήματα της οργανώσεως διαπράττει άλλος, εκτός του απλώς συμμετέχοντος. Η ομάδα που διαπράττει εγκλήματα δεν διαφέρει από την εγκληματική οργάνωση παρά μόνον ως προς τη μονιμότητα της συγκροτήσεως ενώ τα εγκλήματα είναι τα ίδια.

Αν υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα όταν διεπράχθη το έγκλημα της Marfin, αυτός που πέταξε τη βόμβα και έκαψε ζωντανούς ανθρώπους στη Marfin, δεν θα διέπραττε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, γιατί δεν θα είχε την κάλυψη των μελών της φιλικής του ομάδας, ούτε θα παρέμενε ατιμώρητος μέχρι σήμερα γιατί, και αν διέπραττε το έγκλημα, τα μέλη της ομάδας του θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του για να αποφύγουν τη δική τους τιμωρία.

*Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT