Το αγγλικό μοντέλο κατά οπαδικής βίας

Το αγγλικό μοντέλο κατά οπαδικής βίας

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια από μερίδα φανατικών οπαδών στην περιοχή του Ρέντη, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό – ακρωτηριασμό ενός συνανθρώπου μας, επιτρέψτε μου να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις και προτάσεις.

Τα επεισόδια και οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων στη χώρα μας, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προκαλέσει τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους συμπολιτών μας.

Τα οπαδικά επεισόδια ξεκίνησαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αγγλίας. Οι ταραξίες των γηπέδων ονομάστηκαν χούλιγκαν. Η αγγλική κυβέρνηση κατάφερε, με έναν και μόνο Νόμο, να περιορίσει ουσιαστικά τα επεισόδια. Οσοι ταραχοποιοί έχουν ταυτοποιηθεί, είναι υποχρεωμένοι, την ημέρα που αγωνίζεται η ομάδα τους, να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, να παραμένουν στο τμήμα και να αποχωρούν μία ώρα μετά τη λήξη του αγώνα. Η λύση αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική. Τα οπαδικά επεισόδια στην Αγγλία έχουν σχεδόν μηδενισθεί.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στην τηλεόραση εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αναφέρονται στα τραγικά οπαδικά επεισόδια και ισχυρίζονται ότι αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν εφαρμόζονταν οι ισχύοντες νόμοι.

Η ερώτηση είναι απλή. Γιατί δεν ψηφίζεται ένας νόμος, ανάλογος με αυτόν που ισχύει στην Αγγλία, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός; Μήπως η κυβέρνηση φοβάται το «πολιτικό κόστος»;

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT