Παρατηρήσεις μου για το ΑΕΙ Πατρών

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 17ης ∆εκεμβρίου 2023 ο συνεργάτης σας κ. ∆. Ρηγόπουλος περιγράφει την αντιπαράθεση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου σχετικά με την ορθή μέθοδο θερμομόνωσης των δύο αρχαιότερων κτιρίων του και την επιβαλλόμενη μέριμνα για την κληρονομιά μας.

Τα θέμα θα είχε μειωμένο ενδιαφέρον αν:

α) Τα δύο κτίρια δεν συνιστούσαν, μόνα αυτά, την ταυτότητα ενός πανεπιστημίου γεμάτου με ασήμαντα, κακοφτιαγμένα κτίρια και, γύρω τους, πρόχειρες διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, παρά την ιδιαίτερα προνομιακή θέση της πανεπιστημιούπολης.

β) Το θέμα δεν αφορούσε τη σύγκρουση ενός διοικητικού οργάνου, της Πρυτανείας, με ένα ακαδημαϊκό σώμα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, για ένα θέμα της πλήρους επιστημονικής-τεχνικής αρμοδιότητας του δεύτερου.

Συχνά γίνεται λόγος για τον βανδαλισμό των πανεπιστημιακών κτιρίων από αντικοινωνικά στοιχεία. Εδώ έχουμε την περίπτωση ενός πανεπιστημίου, δηλαδή ενός φορέα γνώσης και πολιτισμού, που με τις κανονικές διαδικασίες του αποπειράται να κακοποιήσει τις εγκαταστάσεις του.

Κάτι ακόμα χειρότερο: έχουμε ένα πανεπιστήμιο που όχι μόνο απέτυχε να αποκτήσει αξιόλογα κτίρια χάριν του προσωπικού και των φοιτητών του, αλλά επιπλέον ενεργεί συστηματικά εκτός των κανόνων της επιστήμης, μη εισακούοντας τους ειδικούς επιστήμονες που έχει στους κόλπους του, και δίνοντας έτσι στους φοιτητές του και στην κοινωνία το πιο κακό παράδειγμα.

Αναρωτιέμαι αν το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε κάτι ανάλογο και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ευτυχώς τότε τα γενικά μέτρα επιβλήθηκαν των επιμέρους απόψεων και των τοπικών συμφερόντων.

Ισως για τον ίδιο λόγο, τώρα το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, διά των ηγεσιών τους οφείλουν να υποδείξουν στο «επιπόλαιο» πανεπιστήμιο τον σεβασμό της επιστήμης, αυτής που έχει ως αποστολή να καλλιεργεί, και των φορέων της, δηλαδή των ακαδημαϊκών στελεχών του.

*Δρ Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT