Οποιος γράφει κρίνεται

Κύριε διευθυντά

Ευχαριστώ για τη δημοσίευση της επιστολής μου (Γράμματα Αναγνωστών, 23/12/2023) υπό τον τίτλο «Το “σωτήριον έτος” 1452 στην Κωνσταντινούπολη…». Είδα μάλιστα και «σχολιασμό» από κάποιον σίγουρα «ανθενωτικό» παλαιού τύπου. «Αντώνης Π.» με το όνομα.

Ευτυχώς όποιος/α γράφει εκτίθεται και κρίνεται. Πασιφανές ότι ο άνθρωπος δεν ήξερε τι διάβαζε, μάλλον δεν έχει τις δέουσες γνώσεις για να επεξεργαστεί (έστω και σαν αναγνώστης) τέτοια θέματα και ο εμφανής φανατισμός τον κατέστησε κάπως αγενή. ∆ιάλογος με κάποιον που δεν υπογράφει κανονικά δεν μπορεί να γίνει για λόγους αρχής. Μόνο μια μικρή παρατήρηση: με αυτά τα μυαλά, το Γένος παραδόθηκε για τετρακόσια χρόνια στην Οθωμανική υποδούλωση! Με το σκεπτικό των υπερευσεβιστών: «η δεξιά αυτή υπέγραψε, κοπήτω. Η γλώσσα ωμολόγησεν, εκριζούσθω» (∆ούκα), για όσους πίστευαν στη Σύνοδο της Φλωρεντίας, άνοιξαν οι πόρτες της Βασιλεύουσας στον Μωάμεθ Β΄. Οσο για τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄, ∆ραγάτση Παλαιολόγο τον αντιμετωπίζουν ακόμα σαν «ενωτικό», δηλαδή άξιο θανάτου!

Επιεικώς ας πούμε στον «Αντώνη Π.», «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» αδελφέ και ας τον ξεπροβοδίσουμε κατά τη ρήση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ Α΄, του ανυπόκριτου: άντε στην Ευχή της Παναγίας!

Ευτυχισμένο το 2024! Και πάλι θερμές ευχαριστίες στη φιλόξενη «Κ» για τη δημοσίευση αρκετών επιστολών μου.

*Δρ Νομικής – συγγραφέας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT