Η σχολική χρονιά και οι αναπληρωτές

Κύριε διευθυντά

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσλαμβάνονται «προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την κάλυψη λειτουργικών κενών». Φέτος διορίστηκαν 521 αναπληρωτές, οι οποίοι καλούνται να παρουσιαστούν στις 9 Ιανουαρίου 2024 στις θέσεις τους. Ηδη τα σχολεία λειτουργούν τέσσερις μήνες με κενά σε προσωπικό. Ποτέ και καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να ορίσει «τα λειτουργικά κενά», ώστε οι αναπληρωτές να βρίσκονται στις θέσεις τους κατά την έναρξη των μαθημάτων, στις 11 Σεπτεμβρίου του «διδακτικού έτους». ∆ιαφέρει το «σχολικό» από το «διδακτικό» έτος. Το σχολικό έτος διαρκεί 12 μήνες, το διδακτικό αρχίζει με τα μαθήματα, συνήθως 11 Σεπτεμβρίου, και λήγει τον Ιούνιο ή Ιούλιο, με τις «πανελλήνιες» ή «πανελλαδικές» εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι αναπληρωτές κάθε χρόνο απολύονται στο τέλος του διδακτικού έτους, και μετά πορίζονται στα φροντιστήρια, στον τουρισμό, ή σε αγροτικές ασχολίες. Νέα αίτηση για πρόσληψη τον επόμενο χρόνο, πάντα με «σχέση εργασίας Ιδιωτικού ∆ικαίου ορισμένου χρόνου», όχι «αορίστου χρόνου».

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με υπηρεσία δεκαετιών ως «αναπληρωτές» που συγκεντρώνουν «μόρια» για σειρά διορισμού ως μόνιμοι. Τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιδεινώνονται με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Οταν κλείνει το ∆ημοτικό ή το Γυμνάσιο σε ένα απομακρυσμένο νησί ή ορεινό χωριό, οι ελάχιστοι μαθητές μετακινούνται με τα πόδια, με τρακτέρ, με ταξί ή λεωφορείο στο πλησιέστερο σχολείο. Συχνά, μετακομίζει όλη η οικογένεια και το χωριό ερημώνει. Παράδειγμα: Κλείνει το Γυμνάσιο Ψαρών και οι απομένοντες δυο τρεις μαθητές μετεγγράφονται στη Χίο. ∆εν είναι εύκολη η ζωή των μικρών παιδιών «στα ξένα». Υπάρχουν και οι κίνδυνοι του περιβάλλοντος, οπότε μετακομίζουν και οι οικογένειες. Ετσι, ερημώνουν τα ορεινά χωριά, όσα σώθηκαν από την τριπλή κατοχή (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική) και από τη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου.

ΥΓ.: Ευχές καππαδοκικές: Το ταζό ο χρόνος του ήρτην, να φέρει καοσύνη αρωσύνη σε σας τζαι τισπ σον κόσμον. Να ζήσετε πουγά χρόνες ευτυχισμένα μο τον αϊλέ σας, χώστου να φτάσετε σα μουράζα σας. (Ο νέος χρόνος που ήλθε, να φέρει καλοσύνη, ευρωστία σε σας και σ’ όλο τον κόσμο. Να ζήσετε πολλά χρόνια ευτυχισμένοι με την οικογένειά σας ώσπου να φτάσετε στους στόχους σας).

*Πρώην Γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT