«Πάντα κι όπου σ΄αντικρίζω…»

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή της Κυριακής» της 24/12/2023 (σελ. 8) υπάρχει η φωτογραφία της ελληνικής σημαίας με ροζ ρίγες και μικρά εμπριμέ σχέδια, όπως την είχε εκθέσει στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης η κ. Γεωργία Λαλέ, με τίτλο «Neighborhood Guilt» (ένοχοι της γειτονιάς) και με θέμα τη βία κατά των γυναικών, που ξεσήκωσε αντιδράσεις και τελικά αποσύρθηκε με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών. Και κάτω από αυτά υπάρχει ο τίτλος της «Καθημερινής» με το ερώτημα: «Θα βάζατε αυτή τη ροζ σημαία στο μουσείο σας;».

Και στην ίδια σελίδα εκτίθενται απόψεις καλλιτεχνών και εκπροσώπων ιδρυμάτων για το ως άνω θέμα, τις οποίες ανέγνωσα με ιδιαίτερη προσοχή.

Σχετικά με το ανακύψαν ως άνω θέμα οι απόψεις μου είναι οι ακόλουθες:

Κατ’ αρχάς οφείλω να επισημάνω ότι οι καλλιτέχνες μπορούν και δικαιούνται να διατυπώνουν με θέμα τη βία, οικογενειακή ή μη, κατά των γυναικών, ελεύθερα τις απόψεις τους, σύμφωνα με το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της έκφρασης και δύνανται να επικαλούνται οποιοδήποτε γεγονός ή περιστατικό, που θα κάνει το εν λόγω θέμα περισσότερο έντονο και θα προσελκύσει γι’ αυτό τους αναγνώστες ή θεατές του, δεν δικαιούνται, όμως, να μεταπλάσουν το κυανό χρώμα της ελληνικής σημαίας σε ροζ και να επικαλούνται το μεταλλαγμένο, για το ως άνω θέμα, γιατί το κυανό χρώμα της ελληνικής σημαίας είναι το ιερό εθνικό σύμβολο και, γιατί μετάλλαξη και επίκληση του μεταλλαγμένου τούτου σημείου στο θέμα της βίας, οικογενειακής ή μη, κατά γυναικών, σημαίνει ότι βεβηλώνουμε το ιερό εθνικό τούτο σύμβολο.

Κατά την Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο το 1822 η Ελληνική Επανάσταση ψήφισε για τη μορφή της ελληνικής σημαίας, να έχει κυανό και λευκό χρώμα. Και το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας. Δηλαδή με την παραποίηση και τη μετάλλαξη του χρώματος της ελληνικής σημαίας από κυανό σε ροζ ισοπεδώνουμε το ιερό εθνικό σύμβολο και παύει πλέον να αφυπνίζει ιδέες και συνειδήσεις για εθνικούς αγώνες. Είμαι της άποψης ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αποδοκιμάζει τη μετάλλαξη του χρώματος της ελληνικής σημαίας από κυανό σε ροζ και κανένας Ελληνας δεν θα δεχθεί να αναρτήσει στο μπαλκόνι του σε εθνικές επετείους σημαία σε ροζ χρώμα, αλλά και κανένας εκπρόσωπος δεν θα βάλει την ελληνική σημαία σε ροζ χρώμα στο μουσείο του.

Από την Τετάρτη Δημοτικού Σχολείου ο δάσκαλος της γενέτειράς μου μού έμαθε για τη Σημαία μας το ποίημα «πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω με λαχτάρα σταματώ και περήφανα δακρύζω ταπεινά σε χαιρετώ…» και στο τέλος, «Κι απ’ τα στήθη μου ανεβαίνει μια χαρούμενη φωνή να ‘σαι πάντα δοξασμένη, ω Σημαία γαλανή». Η ελληνική σημαία είναι χαραγμένη στην καρδιά μου και μόνιμα στο μπαλκόνι μου.

*Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT