Αλλού ο κυβερνήτης, αλλού ο καπετάνιος

Αλλού ο κυβερνήτης, αλλού ο καπετάνιος

Κύριε διευθυντά

Ο ΥΠΕΘΑ κ. Ν. ∆ένδιας, κατά την επίσκεψή του στην πυραυλάκατο «∆ανιόλος» τα Χριστούγεννα στη Σύμη, ευχήθηκε: «Στον καπετάνιο και στο πλήρωμα του πλοίου χρόνια πολλά». Αν, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κάποιος αρμόδιος τον είχε ενημερώσει για κάποια θέματα εθιμοτυπίας, παραδόσεων και ορολογίας/ονοματολογίας στο Π.Ν. δεν θα αποκαλούσε ποτέ τον κυβερνήτη ελληνικού πολεμικού πλοίου καπετάνιο. Ο κυβερνών πολεμικό πλοίο δεν αποκαλείται πλοίαρχος, καπετάνιος, κάπτεν, καπτάν ή σκίπερ.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για τον κυβερνήτη του πλοίου: Κύριε Κυβερνήτα, Γραφείο Κυβερνήτου (Γ/Κ), αξιωματικός Γ/Κ, διαταγή κυβερνήτου, κυβερνητικά προσόντα, κυβερνητικός επισείων, δωμάτιο κυβερνήτου, επιθεώρηση κυβερνήτου, θαλαμηπόλος κυβερνήτου, επιθεώρηση κυβερνήτου, άφιξη κυβερνήτου, αναχώρηση κυβερνήτου, πρόσκληση κυβερνητών π.χ. από τον διοικητή, σας ομιλεί ο κυβερνήτης, το κάθισμα του κυβερνήτου στη γέφυρα του πλοίου, παράδοση-παραλαβή κυβερνήτου.

Ο κυβερνήτης πλοίου είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο λεβέντικη και υπεύθυνη θέση που ανατίθεται σε έναν μάχιμο αξιωματικό του Π.Ν. στη σταδιοδρομία του.

Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πλοίο αλλά και ο άμεσα υπεύθυνος για ό,τι καλό ή κακό συμβεί στο πλοίο, που του έχει εμπιστευθεί η πατρίδα να κυβερνά.

Σε πολεμικές επιχειρήσεις ή σε ασκήσεις, σε αυτόν κυρίως οφείλεται η νίκη ή η ήττα, η επιτυχία ή η αποτυχία διότι αυτός είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη μαχητική ικανότητα του πλοίου, την εκπαίδευση του πληρώματος και την εμφύσηση πνεύματος μονάδος σε όλο το πλήρωμα. Καλός κυβερνήτης καλό πλοίο, κακός κυβερνήτης κακό πλοίο. Κυβερνήτης λοιπόν του πολεμικού πλοίου. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε για το Εμπορικό Ναυτικό, τα καΐκια και τα γιοτ.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT