Τα διατηρητέα (και) ως τοπόσημο

Κύριε διευθυντά

Η προστασία των διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας είναι μέλημα όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά όλων όσοι αγαπούν την πόλη. Η πόλη μας ταλαιπωρείται σήμερα από την ανεξέλεγκτη αύξηση των πολυκατοικιών, που άρχισαν να κατασκευάζονται από την εποχή της δεκαετίας του 1950, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τις αναγκαίες υποδομές (χώροι στάθμευσης οχημάτων, δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου κ.λπ.).

Το διατηρητέο ακίνητο είναι ένα μεγάλο βάρος για τον ιδιοκτήτη του, διότι χρειάζεται σημαντική δαπάνη για συντήρηση – επισκευή, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 έως 10 χρόνια και δεν είναι δυνατόν να αποσβεσθεί από μισθώματα του διατηρητέου ακινήτου. Εφόσον τα διατηρητέα ακίνητα αποτελούν τοπόσημα της πόλης, πρέπει η πόλη και το κράτος να συμμετάσχουν στη δαπάνη επισκευής – διατήρησής τους.

Ο τρόπος και οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν την οικονομική συμμετοχή αποτελούν ασφαλώς αντικείμενο ειδικής μελέτης. Η όλη διαδικασία αναπαλαίωσης – επισκευής των διατηρητέων προϋποθέτει φυσικά τη συναίνεση των ιδιοκτητών των ακινήτων.

*Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT