Ο «ελέφαντας»του άρθρου 16

Κύριε διευθυντά

Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για το άρθρο 16 του Συντάγματος που ρυθμίζει τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα ακούγονται πολλά και διάφορα περί ιδιωτικής, δημόσιας και κρατικής παιδείας με ανάπτυξη θεωριών, που όμως αποπροσανατολίζουν γιατί αρνούνται να διακρίνουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Και ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι παρά μια μόνο φράση του άρθρου 16, και συγκεκριμένα η πρώτη φράση της 6ης παραγράφου: Οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί (δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι ή αλλιώς υπάλληλοι του κράτους).

Αποτέλεσμα της διατυπώσεως αυτής είναι να μην υπάρχουν στην Ελλάδα πανεπιστήμια ως αυτοτελείς μονάδες αλλά μόνο με τη μορφή μιας ιδιαζούσης κρατικής υπηρεσίας, και παρά τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις περί αυτονομίας, διαιωνίζεται μια εξαιρετικά γραφειοκρατική μορφή λειτουργίας που δεν μπορεί να εκφράσει τον δυναμισμό της κοινωνίας και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι αν αφαιρείτο από το άρθρο 16 αυτή η φράση όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Τα πανεπιστήμια θα μετατρέπονταν σε αυτοτελείς οργανισμούς, θα μπορούσαν να υπαχθούν για τη διοίκησή τους στις Περιφέρειες και να λειτουργήσουν ελεύθερα και ανταγωνιστικά με κύριο στόχο την ανάπτυξή τους και την ανταπόκρισή τους στις προσδοκίες των επιμέρους κοινωνιών, αλλά και της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT