«Ψυχογράφημα α λα Τούρκα»

Κύριε διευθυντά

Αντί άλλης, ευχετήριας επικοινωνίας, ένα ψυχογράφημά μας εξ Ανατολών, εν είδει παροιμιακής εθνοκρισίας: «Του Ρωμιού (Γκιαούρη) η γνώση ύστερα έρχεται» – «Gavurun akili sonradan gelir». Εύγλωττη παραπομπή στην εθνική μας επιπολαιότητα, τη βιαστική, επιπόλαιη σκέψη, την παρορμητική απόφαση.

Συναντάμε τη φράση σε κείμενα τριών ψυχανατόμων της ελληνικής ψυχής: Του Ζήσιμου Λορεντζάτου, στο βιβλίο του «Στου τιμονιού το αυλάκι», όπου συνδέει τη φράση με την κυπριακή τραγωδία. Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο διήγημά του «Ο γείτονας με το λαγούτο: « Ἄχ! κεφάλι, κεφάλι, ποὺ θέλεις χτύπημα στὸν τοῖχο (…), στὸ ντουβάρι… Πότε θὰ βάλῃς γνώση; Καλὰ τὸ λὲν οἱ Aγάδες: «Τοῦ Ρωμιοῦ ἡ γνώση ὕστερα ἔρχεται – Γιουννανὶν ἀκὶλ σονραντὰν γκελίορ». Και του ∆ημητρίου Λουκάτου: «Το μυαλό του ο Ρωμιός το έχει όξου από το φέσι του… Του Ρωμιού η γνώση έρχεται στέρου. Γι’ αυτό οι Τούρκοι εύχονταν: «Την πρώτη σκέψη (την ορμητική) του Ρωμιού να την έχει τ’ άλογό μας, τη δεύτερη εμείς».

Λοιπόν, σοφότερες πρώτες σκέψεις, απ’ όλους μας, στη νέα χρονιά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT