Τα αρχαία  γλυπτά και ο Μ. Αλέξανδρος

Κύριε διευθυντά

Το θέμα της επιστροφής των αρχαίων αριστουργηματικών γλυπτών δεν είναι μόνον σημερινό. Λίγο προ του θανάτου του στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης του 323 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος είχε εγκατασταθεί στη Βαβυλώνα, όπου και προετοίμαζε νέες πολεμικές επιχειρήσεις· δεχόταν νέες πρεσβείες από όλη την Ελλάδα και από όλη την τότε οικουμένη, κατά τον ιστορικό ∆ιόδωρο Σικελιώτη, για την τακτοποίηση των θεμάτων των χωρών που είχαν κατακτηθεί από τον μεγάλο στρατηλάτη και έγινε λόγος επίσης για την επιστροφή από τη Βαβυλώνα, τις Πασαργάδες, τα Σούσα όσων είχαν μεταφερθεί εκεί από τα αρχαία ιερά αναθήματα, που είχε διαρπάξει ο Ξέρξης κατά την επιδρομή του στην Ελλάδα και είχε μεταφέρει στην Ασία.

Μεταξύ αυτών ήταν και οι χάλκινοι ανδριάντες των τυραννοκτόνων Αρμοδίου και Αριστογείτονος, όπως και το έδος (κάθισμα) της Κελκέας Αρτέμιδος, τα οποία, όπως μας πληροφορεί ο Αρριανός (Ανάβ. VII, 19, 2), επεστράφησαν στην Αθήνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT