Οι «επαναλήψεις» των σκηνών βίας

Κύριε διευθυντά

Αν «η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης», νομίζω ότι τα δελτία ειδήσεων –ειδικά των ιδιωτικών καναλιών– έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην έξαρση της βίας και μάλιστα μεταξύ των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, στις 19.45 της Κυριακής 14/1/2024 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου ιδιωτικού καναλιού, η σκηνή της «μαφιόζικης» εκτέλεσης με ριπές καλάσνικοφ την προηγούμενη νύχτα σε βενζινάδικο, επανελήφθη τουλάχιστον είκοσι φορές συνεχώς κατά τη διάρκεια του δελτίου, στο οποίο βεβαίως ήταν πρώτη είδηση.

Η παρουσιάστρια του δελτίου είχε προειδοποιήσει για «σκληρές σκηνές», αλλά φαίνεται ότι η επανάληψη –κατά το κανάλι– είχε «μαλακτική» δράση στις «σκληρές» σκηνές βίας. Διερωτώμαι αν το ΕΣΡ έχει λόγο παρέμβασης στο απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα είναι κοινή τηλεοπτική πρακτική με στόχο την τηλεθέαση. Πιστεύω ότι αν πρόκειται να επιβληθούν ποινές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρές –ειδικά επί υποτροπής– γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ των καναλιών έχει συνήθως «κατηφορική» πορεία, και συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε αθλιότητα στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού και της αύξησης της τηλεθέασης με κάθε μέσο.

*Συνταξιούχος αναισθησιολόγος ΕΣΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT