Η «νέα προσέγγιση» για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η «νέα προσέγγιση» για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κύριε διευθυντά

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος ∆ένδιας, μετά την επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων ∆υνάμεων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 προέβη σε δηλώσεις που δίνουν το σήμα πως επιτέλους η πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας που μας κατατρύχουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το Κυπριακό, το 1974, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον Ευάγγελο Αβέρωφ υπουργό Αμυνας και εξαιρετικούς επιχειρησιακούς αξιωματικούς επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων, όπως ο πτέραρχος Νίκος Κουρής και ο ναύαρχος Σπύρος Κονοφάος, οραματίστηκαν και πραγματοποίησαν τη δομή δυνάμεων που χρειαζόταν η χώρα και η οποία ακολουθήθηκε ως φιλοσοφία μέχρι τις ημέρες μας.

Τα χρόνια όμως περνούν. Η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα. Με την κρίση των Ιμίων, πέρα από τα σφάλματα σε επίπεδο πολιτικής, διαπιστώθηκαν και σοβαρές δυσλειτουργίες στη δομή διοικήσεως και ελέγχου των επιχειρήσεων αλλά και ελλείψεις επιχειρησιακών δυνατοτήτων που οφείλονταν σε ανυπαρξία μέσων, συσκευών και τεχνολογίας όχι ιδιαίτερα ακριβών.

Με τα «μαθήματα που ελήφθησαν» από το φιάσκο των Ιμίων, έγιναν κάποιες διορθωτικές ενέργειες αλλά πολύ σύντομα η ανυπαρξία μακροπρόθεσμης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας –όπως άλλωστε και σε κάθε τομέα πολιτικής– καθήλωσε την πρόοδο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι σαφείς, σφαιρικές και δεν αφήνουν κενά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανάγκη νέας προσέγγισης στους τομείς της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ανθρώπινων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μένει να δούμε αν η στρατηγική που ανακοινώθηκε θα υλοποιηθεί με συνέχεια και συνέπεια από την παρούσα και τις επόμενες κυβερνήσεις. Οι εξαιρετικές επιλογές από το ΚΥΣΕΑ των νέων Αρχηγών Επιτελείων προμηνύουν δυναμική συνέχεια.

Αντιστάσεις θα υπάρξουν από πολλές πλευρές, ακόμα και μέσα από τον χώρο των ασχολουμένων με την εθνική άμυνα. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική της εποικοδομητικής κριτικής, με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Καλό ή κακό, αυτό πέρασε πια.

*Αντιναύαρχος (ε.α.) Π.Ν., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT