Τα στατιστικά της πανδημίας

Κύριε διευθυντά

Προ μηνών η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσιοποίησε τα, έστω και προσωρινά, πλήρη στοιχεία για τους θανάτους κατά το 2022 σε 35 χώρες (27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Νορβηγία και Σερβία). Από τα συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 2017-19 και της «σημαδεμένης» από την πανδημία του κορωνοϊού 2020-22, συνολικά, προκύπτει μία υπερβάλλουσα θνησιμότητα (Υ.Θ.) κατά 12% που βασίμως μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία (συγκριτικά, στις ΗΠΑ κατά 19%). Αν και σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία των εθνικών υπηρεσιών μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες ενέργειες, η εκ των υστέρων υπολογιζόμενη Υ.Θ. αποτελεί μια αντικειμενικότερη παράμετρο για την εκτίμηση της λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της δράσης του ιού.

Αναλυτικότερα, συνολικά για την περίοδο 2020-22, οι μεγαλύτερες Υ.Θ. («χειρότερες επιδόσεις») καταγράφηκαν στις Β. Μακεδονία, Αλβανία και Βουλγαρία, οι μικρότερες στις Δανία, Λουξεμβούργο και Σουηδία και στη χώρα μας, με 12%, η 16η χειρότερη. Αναφορικά με τα επιμέρους έτη, το 2020 τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Β. Μακεδονία, Αλβανία και Λιχτενστάιν, το 2021, χρονιά της κορύφωσης της δράσης του ιού, οι Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Αλβανία και το 2022 οι Κύπρος, Ισλανδία και Φινλανδία. Η χώρα μας κατέγραψε μια διαρκώς επιδεινούμενη επίδοση (27η, 16η και 6η χειρότερη επίδοση), απόδειξη της «χαλαρότητας» που επέδειξε από το 2021 και σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, με εμφανές πρόβλημα το 2020, που παρουσίασαν ή βελτιωμένη επίδοση από χρόνο σε χρόνο ή «χαλάρωσαν» το 2022. Οι εθνικές υπηρεσίες 30 χωρών, συνολικά, απέδωσαν κατά περίπου 30% λιγότερους θανάτους στον ιό από τους προκύψαντες με βάση την Υ.Θ., με ό,τι αυτό σήμαινε για τη διασπορά του ιού. Η χώρα μας κατέγραψε το, ικανοποιητικό, 10ο μικρότερο ποσοστό απόκλισης, 23%.

Τα κύρια συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων για τις 35 χώρες είναι τα ακόλουθα:

1. Συνολικά, οι χειρότερες επιδόσεις κατεγράφησαν κυρίως σε βαλκανικές χώρες.

2. Οι πραγματικοί θάνατοι από τη δράση του κορωνοϊού, τελικά, ήταν κατά περίπου 30% περισσότεροι από αυτούς που ανακοινώνονταν (πλέον του 60% στις Ισλανδία, Σερβία και Αλβανία).

3. Η χώρα μας επέδειξε ζήλο και πειθαρχία στην αρχή, το 2020, αλλά χαλάρωσε νωρίς, το 2021. Μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Ηταν «καμπανάκι» για τον φετινό χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT