Η κατά ριπάς προβολή των πράξεων βίας

Η κατά ριπάς προβολή των πράξεων βίας

Κύριε διευθυντά

Συμφωνώ απολύτως με την επιστολή του κ. Γιάννη Ζουρδού υπό τον τίτλο «Οι επαναλήψεις των σκηνών βίας» (φ. 18-1-2024) και αισθάνομαι την ανάγκη να προσθέσω ορισμένες παρατηρήσεις σχετικές με το σοβαρό θέμα του επιστολογράφου σας.

Ασφαλώς, «Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης» (Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, από την πολύτιμη εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», 19 Ιανουαρίου 1824, στο Μεσολόγγι), είναι ανάγκη όμως να τη διακρίνει η τήρηση του μέτρου, διότι η έλλειψή του καταργεί την ουσία αυτού του δημοκρατικού αξιώματος.

Δυστυχώς, απουσιάζει η λογική του μέτρου από τα δελτία ειδήσεων πολλών καναλιών, ακόμη και της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ούτε να επαναλαμβάνονται συνεχώς οι σκηνές βίας, ούτε να μεταδίδονται οι ειδήσεις των εγκλημάτων με όλες τις φρικιαστικές τους λεπτομέρειες. Και ουδένα σκοπό εξυπηρέτησε η προβολή στην οθόνη γνωστότατου οικιακού εργαλείου, επειδή ένα όμοιό του χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στυγερής πράξης. Αυτή η υπερβολική έκθεση-δημοσιότητα, σε ανθρώπους με διαταραγμένο ψυχισμό επιφέρει αποδοχή της εγκληματικής συμπεριφοράς και μιμητισμό… Επομένως, χωρίς εκπτώσεις στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα, ώστε τα τηλεοπτικά δελτία να μη συμβάλλουν «στην έξαρση της βίας», όπως γράφει ο επιστολογράφος σας.

Εξάλλου, είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα παιδιά και ηλικιωμένοι να βομβαρδίζονται καθημερινώς με προβολές φρίκης.

Κατ’ αρχήν, οι υπεύθυνοι-ες των δελτίων ειδήσεων έχουν την υποχρέωση να παρέχουν πλήρη αλλά και σοβαρή ενημέρωση για τα συμβαίνοντα. Βέβαια, δεν είναι εύκολη η αλλαγή μιας μακροχρόνιας, νοσηρής νοοτροπίας, ωστόσο το ΕΣΡ μάλλον έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε μια διαχωριστική γραμμή: Σε μια γραμμή, που θα αποβάλλει με αυστηρότητα τις επικίνδυνες παρεκκλίσεις. Τα ΜΜΕ πρέπει να αναδεικνύουν μόνον τη λογική της δημοσίευσης.

Στις ημέρες μας, η εγκληματικότητα επιτακτικά πιέζει, μεταξύ των άλλων, να εξευρεθεί λύση και του προβλήματος της ενημέρωσης, που έχει σχέση με το σύνολο της κοινωνίας μας.

*Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT