Γεωμηλοφάγοι και ζυθοπόται

Κύριε διευθυντά

Σε κείμενο της «Κ» (11/1/2024) υπό τον τίτλο «Καποδίστριας χωρίς πατάτες» καταρρίπτεται και με αποδείξεις πλέον ο αστικός μύθος περί του γνωστού τεχνάσματος του Κυβερνήτη να κάνει τους δύσπιστους προγόνους μας ν’ αγαπήσουν το νεοεισαχθέν στον τόπο μας προϊόν. Φαίνεται, όμως, ότι και ο μύθος κάτι «δηλοί», καθώς ωραία το έγραψε και η ποιήτρια Μελισσάνθη: «Οπως στα όνειρα και στους μύθους, όλα μπορεί να έχουν μια διπλή σημασία». Γιατί και στα χρόνια ακόμη του Οθωνα φαίνεται ότι οι συμπατριώτες μας αγνοούσαν τη χρησιμότητα και περιφρονούσαν τα «γεώμηλα», όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα της εποχής.

Στην εφημερίδα, π.χ., των Αθηνών «Πρωϊνός Κήρυξ», που προβάλλει σθεναρά τα δίκαια των Αγωνιστών του ’21 έναντι των Βαυαρών, οι τελευταίοι αποκαλούνται απαξιωτικά «γεωμηλοφάγοι και ζυθοπόται» (φ. 19, Οκτ. 1843)!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο λόγιος συντάκτης εκείνου του φύλλου είχε άγνοια περί του τι εστί γεώμηλον, διαφορετικά δεν θα είχε αδικήσει τις νεωτερικές γαστριμαργικές ευαισθησίες των συμπαθών Βαυαρών γράφοντας τέτοιες… πατάτες.

*Δικηγόρος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT