«Salve regina Michelle…»

Κύριε διευθυντά

Προβλέψεις στον χώρο της πολιτικής θα είναι πάντα επίφοβες, εύκολα ανατρέψιμες, σίγουρα επισφαλείς. Οταν μάλιστα μπορούν να εκληφθούν σαν απόπειρες επηρεασμού ή και παραπλάνησης, τότε ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και κακόβουλες.

Η οικειοθελής πρόβλεψη ότι κατά πάσαν πιθανότητα υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι η Μισέλ Ομπάμα δεν διακινδυνεύει κανέναν από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο επειδή κατά καιρούς έχει εκφραστεί από πολλά και διάφορα ΜΜΕ, αλλά κυρίως επειδή, μετά τη σχεδόν σαρωτική/καταλυτική ήττα τής Νικ Χέιλι στο Νιου Χαμσάιρ, ο θριαμβευτής Τραμπ πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ηττηθεί παραδειγματικά. Παραδειγματική τιμωρία άλλωστε θα έπρεπε να επιφυλάσσει και το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) των ΗΠΑ για κάθε πρόεδρο που αμφισβητεί τις αρχές του Συντάγματος, όπως ο πρόεδρος Τραμπ αποπειράθηκε την 6η Ιανουαρίου 2021.

Εκτός από το ότι έχει διατελέσει σύζυγος προέδρου των ΗΠΑ για δύο συνεχείς θητείες με δυναμική και δημοφιλή παρουσία σαν «Πρώτη Κυρία» στο εύρος της αμερικανικής κοινωνίας, η Μισέλ Ομπάμα συγκινεί τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση: συγκινεί τις γυναίκες, συγκινεί πολλές φυλετικές και κοινωνικές μειοψηφίες με ισχυρές φωνές, προσελκύει τους προοδευτικούς της Νέας Υόρκης και του Σικάγου, τους υπερσύγχρονους αμφισβητίες παραδοσιακών αξιών, τους ισπανόφωνους της Καλιφόρνιας και των πολιτειών του Νότου, τους συναισθηματίες και «αδικημένους» της μεσοαστικής αμερικανικής κοινωνίας. Επίσης, δεν αποξενώνει τους Ρεπουμπλικανούς που αντιμάχονται τον αντιδημοκρατικό Τραμπ και συντάσσονται με τη Χέιλι ή τη γερουσιαστή Λιζ Τσέινι.

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις και το βαρύ πυροβολικό πολλών ΜΜΕ (ανάμεσά τους CNN, New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune κ.ά.) η Μισέλ Ομπάμα είναι έμπειρη της πολιτικής χωρίς να έχει υπηρετήσει κανένα συγκεκριμένο πολιτικό αξίωμα, με αποτέλεσμα να διαθέτει λευκό πολιτικό μητρώο με πολλά υποσχετικά χρυσά άστρα στα περιθώριά του. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, εύστροφη και αποφασιστική, διαθέτει πειστικό και ελκυστικό δημόσιο λόγο. Στα θετικά μιας υποψηφιότητάς της πρέπει να προστεθεί ο αποδεδειγμένα επιτυχής ρόλος της σαν σύζυγος, μητέρα και υποδειγματική οικογενειάρχης: οι κόρες της Μάλια και Σάσα έχουν κάνει εξαιρετικές πανεπιστημιακές σπουδές και εργάζονται με επιτυχία στο Λος Αντζελες χωρίς να έχει ακουστεί ποτέ αρνητική κριτική για τη συμπεριφορά τους. Το ζεύγος Ομπάμα έχει δημιουργήσει μια αγαπημένη, στενά συνδεδεμένη οικογένεια, δεν έχει επιδείξει ποτέ καμία υπερφίαλη συμπεριφορά. Τα ΜΜΕ αγαπούν να τους προβάλλουν.

Σημαντική διαπίστωση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Μισέλ Ομπάμα ενδιαφέρεται βαθιά από τα φοιτητικά της χρόνια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της, έχοντας κατά καιρούς επέμβει με ξεκάθαρες δηλώσεις σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως το δικαίωμα της άμβλωσης, η ισότητα των φύλων, η περίθαλψη των παιδιών που έχουν πέσει θύματα βίας ή εγκατάλειψης. Σημειωτέον ότι ο σύζυγός της θα δημιουργήσει δίπλα της τον πρωτόλειο ρόλο του First Gentleman, χωρίς αυτό να σημάνει κατ’ ανάγκην υποβάθμιση των δύο προεδρικών του θητειών.

Με πρόεδρο τη Μισέλ Ομπάμα πιθανότατα να εκπλαγούμε από την επιλογή τού αντιπροέδρου που θα τη συνοδεύσει, όπως πιθανώς να εκπλαγούμε και από τη θετικά αντίστροφη μέτρηση λαϊκιστικών ακροδεξιών κινημάτων στις ΗΠΑ, φυσικό συνεπακόλουθο της απαξίωσης του εκβιαστικού, δικαστικά υπόλογου Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT