Η Αρχή Προστασίας και οι κάμερες

Κύριε διευθυντά

Σε απάντηση προς τον σχολιασμό της επιστολής μου στην «Καθημερινή» από τον κ. Ανδρ. ∆ρυμιώτη, θα ήθελα να επαναλάβω κατηγορηματικά ότι η Αρχή Προστασίας ∆εδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει απαγορεύσει στην Αστυνομία να τοποθετήσει καταγραφικό της εικόνας που λαμβάνουν οι κάμερες που υπάρχουν στην έδρα των ΜΑΤ και δεν απαγορεύει στην Αστυνομία να τοποθετεί κάμερες (με ή χωρίς καταγραφικό) για λόγους ασφαλείας και να επιτηρεί δημόσιους χώρους. Οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα χρήσης καμερών, τηρώντας, όπως είναι αυτονόητο, τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας (Προεδρικό ∆ιάταγμα 75/2020, το οποίο εκδόθηκε με βάση θετική γνώμη της Αρχής, Γενικός Κανονισμός Προστασίας ∆εδομένων).

Η Αρχή δεν θα υπεισέλθει σε περαιτέρω διάλογο στα ΜΜΕ για να μεταβάλει την αδικαιολόγητα προκατειλημμένη άποψη του αρθρογράφου κ. Δρυμιώτη ότι δήθεν «ασκεί τις αρμοδιότητές της με γνώμονα την επίδειξη εξουσίας». Είναι σε κάθε περίπτωση προφανές ότι ο αρθρογράφος σας ερμηνεύει, υπό αυτό το πρίσμα, λανθασμένα τις αποφάσεις της Αρχής και τις εξηγήσεις που περιέχει η αρχική απάντησή μου (στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» της 21/1) στο άρθρο του στην «Καθημερινή» της 14/1.

Σημειώνω ότι σε ένα κράτος δικαίου κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό που προβλέπεται σε νόμο. Δεν αποτελεί αυτή η παραδοχή μόνο την άποψη της Αρχής ή την άποψη των ομόλογων εποπτικών αρχών, αλλά και τη σταθερή νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι σαφώς επικίνδυνη η άποψη ότι η εξουσία μπορεί να κινείται εκτός του πλαισίου της νομιμότητας.

*Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT