Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και μια παλαιά αποχή

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και μια παλαιά αποχή

Κύριε διευθυντά

Κατά τα «ειωθότα» στο καταχείμωνο, που οι γεωργοί έχουν αναδουλειές, βγαίνουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό. Σε περίοδο εξετάσεων, οι φοιτητές προβαίνουν στις καταλήψεις. Οι μουσικοί της κρατικής κάνουν στάση εργασίας την ώρα που άρχιζε η συναυλία στο Ηρώδειο. Η ΟΛΜΕ έκανε για πρώτη φορά απεργία, κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ, παραμονές εκλογών το 1990 (εκβιασμός πάντα). Ως τότε, δεν τολμούσαμε να κάνουμε απεργία σε περίοδο εισαγωγικών. Το τόλμησε ένας πρόεδρος της ΟΛΜΕ, γυμναστής που δεν ένιωθε από αγωνία εξετάσεων. Η «αμοιβή» του Μητσοτάκη μία θέση βουλευτού. Ο κ. Σάκης Μουμτζής μάς θυμίζει πως το 1998, «Ενας Θόδωρος Τσουκάτος… ξεφούσκωσε τα λάστιχα των τρακτέρ ενώ αυτοί κοιμούνταν στα σπίτια τους» («Κ» 31/1/2024).

Να θυμηθούμε όμως το 1951, που το Αριστοτέλειο διπλασίασε τα δίδακτρα, από 1.000 δρχ., στις 2.000 δρχ. Τότε κάναμε «αποχή», η «κατάληψη», άγνωστη λέξη για μας. Μία επιτροπή φοιτητών (ήμουν τότε πρόεδρος των μαθηματικών) κατέβηκε να συναντήσει τον υπουργό Παιδείας. Στην κυβέρνηση Κέντρου ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, μετέπειτα Πτ∆ επί Κ. Καραμανλή. Ο διάλογος: «Κύριε υπουργέ, δεν μπορούμε να πληρώσουμε, στην ανάγκη θα διακόψουμε τη φοίτηση». «Να σπουδάσουν όσοι μπορούν!». Πεισμώσαμε και τραβήξαμε την αποχή για δύο μήνες. Η Πρυτανεία ανακοίνωσε στις εφημερίδες πως όσοι δεν πληρώσουν την εγγραφή χάνουν τη χρονιά. Περνούσαν γονείς και πλήρωναν. Οργανώσαμε βάρδιες και φράζαμε την είσοδο του πανεπιστημίου, για να μην μπαίνουν γονείς να πληρώσουν. Τότε ο πρύτανης ανακοίνωσε πως μπορούν να πληρώνουν στην τράπεζα, αριθ… Οπότε εξουδετερώθηκε η αποχή μας και επιστρέψαμε στη φωλιά μας. Κατόπιν, ήλθε η «επάρατος» του «Ελληνικού Συναγερμού» και ησυχάσαμε.

*Πρώην Γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT