Η Καλιφόρνια των φοιτητικών χρόνων

Κύριε διευθυντά

Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας ΗΠΑ –κάτοικοι άνω των 40 εκατομμυρίων– υπάρχουν πολλά πολιτειακά («κρατικά») και ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια.

Τα πολιτειακά είναι περίπου 10, όλα με τον τίτλο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Τα διασημότερα είναι τα: Berkeley, UCLA, Santa Cruz, Davis, Riverside, Irvine, Santa Barbara κ.λπ. στις αντίστοιχες πόλεις/τοποθεσίες. Από τα ιδιωτικά, κορυφαίο ήταν και είναι το Stanford. To Berkeley και το Stanford συγκαταλέγονταν και συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου, συχνά στα 4 κορυφαία μαζί με το Harvard και το Cornell ή το John Hopkins (όλα ιδιωτικά) στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τα πολιτειακά είναι δωρεάν για τους κατοίκους της Καλιφόρνιας. Ολοι οι ξένοι φοιτούν με υψηλά δίδακτρα, π.χ. 10.000 δολάρια ετησίως τότε που σπούδαζα (τα κάλυπτα με υποτροφία ΙΚΥ και προσωπική εργασία). Ο ανταγωνισμός ισχυρότατος, θυμάμαι το Berkeley με το Stanford πάντα συνέκριναν τους αριθμούς καθηγητών/ερευνητών που είχαν με βραβεία Νομπέλ. Επίσης, η περιοχή τότε ήταν με έντονη «ακτιβιστική» δραστηριότητα, το Berkeley ονομαζόταν Μόσχα της Αμερικής. Πολλές οι διαδηλώσεις, κυρίως από φοιτητές, συχνά βίαιες με δακρυγόνα από ελικόπτερα (πόλεμος Βιετνάμ, Black Panthers κ.λπ.), όλα όμως εκτός Campus. Στην περιοχή του Campus απόλυτη πανεπιστημιακή τάξη, τα μαθήματα και οι εξετάσεις κανονικά, η κατάληψη άγνωστη λέξη, και ούτε μολυβιά στους τοίχους.

Αυτά για τις καταλήψεις και τους παρατρεχάμενους.

*Ομότιμος καθ/της Παν/μίου Κρήτης, Ph.D Berkeley

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT