Στο ίδιο φύλο και στην ίδια φυλή

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να μου επιτραπεί να έχω αντίθετη άποψη προς εκείνη που διατυπώθηκε στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών» της 18/1/2024, από τον αντιπρόεδρο της «Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων» κ. Αναστάσιο Στέφο, ∆.Φ., σύμφωνα με την οποία, κατά λέξη, «ομόφυλος» είναι «αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή ή στο ίδιο έθνος· ο ομογενής, ο ομοεθνής», ενώ «ομοφυλόφιλος» είναι «εκείνος που έχει σεξουαλική προτίμηση προς άτομα του ιδίου φύλου».

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, «ομόφυλος» είναι βέβαια και αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή, αλλά είναι επίσης, μάλιστα προεχόντως (βλ. Γ. Μπαμπινιώτη «Λεξικό Ν.Ε. Γλώσσας»), και «εκείνος που ανήκει στο ίδιο φύλο». Από την άλλη μεριά, «ομοφυλόφιλος» είναι εκείνος που έχει τη φυσική ροπή (και όχι βέβαια την εκλεκτική προτίμηση) προς συνεύρεση με πρόσωπο του ιδίου με αυτόν φύλου.

Ετσι, στον υπό θέσπιση θεσμό τού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, θα πρόκειται ασφαλώς –όπως άλλωστε ορθώς αρμοδίως προτείνεται– για «γάμο ομοφύλων» και όχι τυχόν για «γάμο ομοφυλοφίλων», όπως φαίνεται να προτείνει ο επιστολογράφος σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT