Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Κύριε διευθυντά

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζοντας τη διαχρονικότητα (τουλάχιστον 40 αιώνων ιστορίας) και τη συμβολή της στον δυτικό ανθρωποκεντρικό πολιτισμό καθώς και τη συμβολή της στις τέχνες και στις επιστήμες, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.

Η σημασία της δεν έγκειται μόνο στη συνέχεια της γραφής και του πολιτισμού αλλά και στην τεράστια και ευρύτερη επίδρασή της σε οποιαδήποτε γλώσσα και πολιτισμό από την αρχαιότητα και μέσω του Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο.

Το ελληνικό αλφάβητο κληροδότησε ένα εκφραστικό μέσο σε πολυάριθμες γλώσσες. Ολα τα σύγχρονα αλφάβητα είναι παραλλαγές του. Εχουν τις ρίζες των στα διαφορετικά ελληνικά αλφάβητα όπως το Αττικό, το Λατινικό, το Ετρουσκικό και το Λυδικό.

Ο πλούτος του ελληνικού λεξιλογίου, η ικανότητα σύνθεσης, παραγωγής και δημιουργίας νέων λέξεων είναι μοναδικά.

Η ελληνική γλώσσα ως νοηματική ξεκινάει από τις λέξεις και φτάνει στα αντικείμενα όπου το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει, έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. (Πλάτων – Κρατύλος, περί ορθότητας των ονομάτων)

Είναι η γλώσσα που έδωσε μορφή και υπόσταση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή και πανανθρώπινη σκέψη στις διάφορες εκφάνσεις της. Δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στην οποία οι πιο βασικές έννοιες να μην εκφράζονται με ελληνικές λέξεις. Η ελληνική γλώσσα έχει το χάρισμα της περιεκτικότητας, της σαφήνειας και συγχρόνως της βαθύτητας, της λακωνικότητας και της καλλιέπειας.

*Τ. Επιθεωρητής ΕΤΕ, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT