Το Αρχοντικό Σερπιέρη, τα διατηρητέα μνημεία

Το Αρχοντικό Σερπιέρη, τα διατηρητέα μνημεία

Κύριε διευθυντά

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της 27ης Ιανουαρίου 2024 όπου διατυπώνεται πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκου Τριανταφυλλόπουλου για τη διαχείριση, τη διάσωση, των διατηρητέων μνημείων.

Από τα πλέον σημαντικά διατηρητέα της Αθήνας είναι χωρίς αμφιβολία και το Αρχοντικό Σερπιέρη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, το οποίο αγοράστηκε το 1929 από την ΑΤΕ.

Μετά την ιδιοκτησιακή μεταβολή του, παραμένει ερμητικά κλειστό και υφίσταται τη φθορά του χρόνου.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον στρατιωτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα Αναστάσιο Θεοφιλά και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες του Ιταλού G. Bilancioni. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (ΦΕΚ Β 1212/8-1-1974).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός του έγινε με πρωτοβουλία του Αδαμάντιου Πεπελάση, τότε διοικητή της ΑΤΕ, γεγονός μοναδικό, δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός ακινήτου ως μνημείου αποτελεί ουσιαστικά «δουλεία», προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το κτίριο, αρχιτεκτονικά, ακολούθησε τον νεοελληνικό κλασικισμό. Και δεν θα μπορούσε διαφορετικά, έχοντας απέναντί του την Αθηναϊκή Τριλογία του Χάνσεν.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής της πόλης, τοπόσημο και σημείο προβολής του κύρους και της οικονομικής δύναμης του ιδιοκτήτη.

Υπήρξε κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Κατοικία, γραφείο, έδρα της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιοκτήτη, χώρος εκδηλώσεων και κοινωνικών επαφών διακεκριμένων παραγόντων της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας. Και τέλος στέγαση στα 83 χρόνια της ΑΤΕ.

Συμπληρώνονται ήδη 12 χρόνια από την ιδιοκτησιακή μεταβολή του Μεγάρου Σερπιέρη και το μνημείο-κιβωτός καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που διαφυλάχθηκε για οκτώ και πλέον δεκαετίες από την ΑΤΕ, αλώβητο από φθορές, αφέθηκε στη φθορά της εγκατάλειψης.

Το κτίριο αυτό, στο οποίο συντρέχουν η δεσπόζουσα – διακεκριμένη θέση, το ιστορικό φορτίο, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική του αξία, πρέπει να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου. Με συντήρηση και στέγαση υπηρεσιών.

Σχετικό με το κτίριο στην περιοχή του Μεγάρου Σερπιέρη είναι και το άρθρο του κ. Νίκου Βατόπουλου στην «Καθημερινή» της 3/2/2024 με τίτλο «Η Αθηναϊκή Τριλογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT