Με ειδική κάρτα η είσοδος στα ΑΕΙ

Κύριε διευθυντά

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, με το ένα τρίτο περίπου των ιδρυμάτων να βρίσκεται υπό κατάληψη, προκαλεί θλίψη και ανησυχία. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος του εξαμήνου. Το κύριο όμως πρόβλημα είναι η παρεμπόδιση της διδακτικής διαδικασίας και η υποβάθμιση του μορφωτικού έργου των ιδρυμάτων.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τη σύνθεση των ομάδων που έχουν καταλάβει τα ΑΕΙ. Υπάρχουν και φοιτητές σε αυτές τις ομάδες ή είναι όλοι τους εξωπανεπιστημιακοί; Πριν από 5 χρόνια είχε γίνει κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο οποίο οι καταληψίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Χρειάσθηκε τότε η επέμβαση της αστυνομίας. Αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι καταληψίες δεν είχαν φοιτητική ιδιότητα, ήσαν μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών και κλεπταποδόχοι.

Εκτοτε, εκτός από την αστυνομία, συστήθηκε και η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι καταλήψεις όμως των ΑΕΙ έχουν αυξηθεί.

Πριν από πέντε χρόνια, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των ΑΕΙ, είπε κάτι πολύ σημαντικό: Σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του δημοκρατικού κόσμου (στην Ευρώπη και στην Αμερική) η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Στον χώρο των ιδρυμάτων εισέρχονται μόνον όσοι διαθέτουν κάρτα εισόδου και κανείς άλλος.

Οταν πριν από χρόνια ο κ. Μπαμπινιώτης βρέθηκε στη Σορβόννη, προσκεκλημένος συναδέλφου του καθηγητή, χρειάσθηκε να εφοδιαστεί με ειδική κάρτα για να μπει στον χώρο του πανεπιστημίου.

Το ερώτημα προς τους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ είναι απλό: Γιατί δεν εφαρμόζουν στα ιδρύματα που προΐστανται το σύστημα εισόδου με κάρτα;

Ελπίζω ότι κάποιος από τους πρυτάνεις θα μου απαντήσει.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT