Τα «ανώτερα» ΙΕΚ και η αγορά εργασίας

Τα «ανώτερα» ΙΕΚ και η αγορά εργασίας

Κύριε διευθυντά

Εχει ασχοληθεί καθόλου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το ποια θα είναι τα «ανώτερα» επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των νέων «ανώτερων» ΙΕΚ (ΣΑΕΚ); Μήπως ξεκινήσει πόλεμος των αποφοίτων ΑΕΙ και αποφοίτων ΣΑΕΚ, όπως αυτός που βιώσαμε μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και διπλωματούχων μηχανικών; Φαίνεται ότι η «αναβάθμιση» σπουδών με αλλαγή τίτλων καλά κρατεί.

Θυμάμαι ότι η αρχική πρόταση ΚΕΚ έγινε ΙΕΚ για να δοθεί κύρος στον τότε νέο θεσμό! Μήπως επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος; Τα ΣΑΕΚ χρειάζονται ποιοτική αναβάθμιση με καλύτερες υποδομές και επαγγελματικά πιστοποιημένους διδάσκοντες. Για παράδειγμα, μια παλιά έρευνα αποφοίτων ΙΕΚ έδειξε ότι ο μέσος χρόνος ανεργίας των αποφοίτων ήταν 2,7 έτη και ότι το 53 % των απασχολουμένων έκρινε μικρή ή ανύπαρκτη τη σχέση σπουδών με το επάγγελμα που ασκούσαν! Αν αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και από πρόσφατες έρευνες, η ανωτεροποίησή τους με ενδεχομένως αμφιλεγόμενα και αμφισβητήσιμα επαγγελματικά δικαιώματα μάλλον θα χειροτερεύσει την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT