Ασφάλιση κτιρίων, ΕΝΦΙΑ και Ρίχτερ

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το ζήτημα της παροχής έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε πλήρως ασφαλισμένες κατοικίες, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Οπως είναι γνωστό, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν για κίνδυνο σεισμού ακίνητα που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1960 με τη δικαιολογία ότι έως τότε δεν υπήρχε εγκεκριμένος αντισεισμικός κανονισμός. Στην Κεφαλονιά, υποθέτω και σε όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου, μετά τους σεισμούς του 1953 και πριν από το 1960, κατασκευάσθηκε πλήθος οικοδομών στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικοδόμησης του τότε υφυπουργείου Αποκαταστάσεως βάσει κρατικών σχεδίων και υπό την επίβλεψη μηχανικών των κρατικών υπηρεσιών που σαφέστατα πληρούσαν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας, αφού παρά τη μη ύπαρξη εγκεκριμένου κανονισμού, η επιστημονική γνώση υπήρχε και είχε εσωματωθεί στις μελέτες των κατοικιών του προγράμματος.

Χαρακτηριστικά μάλιστα, όπως αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 11 του Β.Δ. «περί τρόπου χορηγήσεως της αρωγής εις τους δικαιούχους των σεισμοπλήκτων Ιονίων Νήσων» (ΦΕΚ 17/Α/25-01-1955), «…απαραίτητον προϋπόθεσιν τόσον διά την έγκρισιν του εν άρθρω 6 Δελτίου Οικοδομήσεως όσον και διά τας επί τούτου εγκρίσεις κατόπιν των αυτοψιών διά την διαδοχικήν χορήγησιν της αρωγής αποτελεί ο αντισεισμικός έλεγχος των οικοδομών συμφώνως προς τας διατάξεις των ισχυόντων αντισεισμικών κανονισμών και των κανονισμών δομήσεως, μονώσεως και ασφαλείας κατά της πυρκαϊάς…».

Επιπλέον, η άριστη αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων αυτών, γνωστών ως «αρωγές», για 70+ χρόνια έχει αποδειχθεί αναντίρρητα εν τοις πράγμασι με τη δοκιμασία που υπέστησαν σε πολλούς ισχυρούς σεισμούς που έχουν πλήξει εν τω μεταξύ το νησί.

Απ’ την άλλη, ασφαλίζονται για κίνδυνο σεισμού αυθαίρετα κτίρια που κατασκευάσθηκαν μετά το 1960 και «νομιμοποιούνται» χωρίς κατ’ ουσίαν να έχει γίνει έλεγχος της φέρουσας αντισεισμικής τους ικανότητας!

Είναι λοιπόν κατάφωρα άδικη η οριζόντια ρύθμιση της εξαίρεσης από την ασφάλιση έναντι σεισμού όλων των οικοδομών πρό του 1960 μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιμέρους χαρακτηριστικά.

Κατόπιν τούτων, πρέπει να προωθηθεί κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που θα άρει την άδικη αυτή αντιμετώπιση της ασφάλισης οικοδομών προϋφισταμένων του 1960 αλλά κατασκευασμένων με μελέτη και επίβλεψη των κρατικών υπηρεσιών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να συναινέσουν στο λογικό αυτό αίτημα, αφού ουδόλως θα τις επιβαρύνει –το αντίθετο μάλιστα– μιας και στατιστικώς οι οικοδομές αυτές δέν παρουσιάζουν ζημίες λόγω σεισμών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κράτος οφείλει να εγγυηθεί τις κατασκευές αυτές που το ίδιο μελέτησε και επέβλεψε έχοντας συμπεριλάβει ως κριτήριο την αντισεισμική ασφάλεια, ώστε να μην εξαιρεθούν της εκπτώσεως του ΕΝΦΙΑ αδίκως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT