Μη κρατικά ιατρικά τμήματα και ερωτήματα

Μη κρατικά ιατρικά τμήματα και ερωτήματα

Κύριε διευθυντά

Στη διαφαινόμενη έγκριση λειτουργίας μη κρατικών ιατρικών τμημάτων θα υπάρξουν αρκετά παράπλευρα προβλήματα, ένα από τα οποία θα είναι οι λίστες αναμονής για έναρξη άσκησης και απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η επιλογή γίνεται με εξετάσεις (π.χ. Γαλλία, Κύπρος), στην Ελλάδα έχει προκριθεί η λίστα αναμονής, καθώς αρκετές ομάδες τελειόφοιτων ιατρικής αντιδρούν στην καθιέρωση εξετάσεων. Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές σε κάποιο βαθμό και αφορούν, μεταξύ άλλων, και το πόσο αδιάβλητες μπορεί να είναι.

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες αναμονές, που πολλές φορές υπερβαίνουν την 4ετία και αναγκάζουν αριστούχους τελειόφοιτους να στρέφονται στο εξωτερικό, ενισχύοντας το brain drain. Είναι σοβαρή αστοχία του συστήματος, νέοι γιατροί να «χάνουν» μερικά από τα πιο παραγωγικά τους χρόνια σε αναμονή, απασχολούμενοι σε άσχετες δουλειές.

Η έναρξη των νέων ιατρικών τμημάτων θα αυξήσει τον αριθμό των αποφοίτων και τους αντίστοιχους χρόνους αναμονής. Η συνέχιση του συστήματος της λίστας αναμονής θα είναι άδικη για τους αποφοίτους των κρατικών τμημάτων που εισήχθησαν με πολλαπλάσια μόρια από τους αποφοίτους των μη κρατικών τμημάτων.

Ο αριθμός των πρώτων υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στις ανάγκες της χώρας σε ιατρικό δυναμικό, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να θεωρηθούν υπεράριθμοι. Η διόρθωση του παράπλευρου προβλήματος θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους: α) Θέσπιση εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας, έτσι οι καλύτεροι θα αρχίζουν αμέσως άσχετα από το τμήμα που αποφοίτησαν και β) εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτεραιότητα των αποφοίτων κρατικών ιατρικών τμημάτων (αυξημένη ποσόστωση, μόρια ή άλλη διευθέτηση).

*Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT