Ενα κουβάρι με αρμοδιότητες

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 19/1/2024, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ενημέρωση με ένα κλικ για τις αρμοδιότητες», αναφέρεται η δημιουργία ενός νέου φορέα του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης ∆ιακυβέρνησης (ΕΣΠ∆) που σαν στόχο θα έχει το έργο της οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων των διαφόρων φορέων του ∆ημοσίου (σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 4!) που έχουν παρόμοιο ή παρεμφερές αντικείμενο. Στο ίδιο φύλλο, ο έγκριτος αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης («Αβυσσος η δομή του κράτους») περιγράφει το παράδειγμα 5 φορέων των οποίων οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες αφορούν την προστασία του καταναλωτή. Πρόκειται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου κ.λπ. (αναφέρω τους 3 παλαιότερους). Από το παράδειγμα αυτό συμπεραίνει κανείς τα εξής:

1. Αντί να διορθώνουμε τις ανεπάρκειες/αδυναμίες ενός ήδη υπάρχοντος φορέα διευρύνοντας ενδεχομένως τις αρμοδιότητές του, δημιουργούμε κάθε φορά έναν καινούργιο με παρεμφερές αντικείμενο.

2. Οταν από το αλαλούμ που προκύπτει δημιουργείται το γνωστό μπαλάκι της μετάθεσης ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο, δημιουργούμε έναν νέο φορέα (ΕΣΠ∆) ο οποίος έχει σαν σκοπό να ξεμπλέξει τις αρμοδιότητες των προαναφερθέντων.

Στο πρώτο άρθρο το έργο του ΕΣΠ∆ περιγράφεται ως «κολοσσιαίο» – και πώς να μην είναι, αφού παίρνει σαν δεδομένο τον υπάρχοντα συνωστισμό υπηρεσιών με το ίδιο αντικείμενο; Η ορθολογική προσέγγιση στο παράδειγμα των φορέων που ασχολούνται με την προστασία του καταναλωτή φαίνεται αυτονόητη: κατάργηση των αχρείαστων φορέων με όμοιες δραστηριότητες και συγχώνευσή τους σε μία Αρχή (π.χ. την Επιτροπή Ανταγωνισμού). Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί και το μεγαλύτερο μέρος της ανάγκης διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων τους.

*Συνταξιούχος παθολόγος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT