«Διαπίστωσα έλλειψη σεβασμού»

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στο φύλλο της «Καθημερινής» της 17/2/2024 μακροσκελές άρθρο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, με τίτλο «Τα του Θεού και τα του Καίσαρος», του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου και από του περασμένου Ιουνίου εκτελεστικού διευθυντού του νεοϊδρυθέντος Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington της Βοστώνης.

Οπως είναι γνωστό, επί του θέματος τοποθετήθηκε με μακροσκελή αυστηρή ανακοίνωση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η διπλή σύναξη των 40 Καθηγουμένων και Αντιπροσώπων του Αγίου Ορους, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά έρχεται αγωνιών (τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ψηφίστηκε ο νόμος, και ξημερώματα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε το άρθρο!) ένας αρχιδιάκονος του αποδήμου Ελληνισμού, και στηλιτεύει τις θέσεις όλων αυτών των πνευματικών Πατέρων της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας εκφράσεις χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό, όπως:

«Είναι λυπηρό η Εκκλησία να παρουσιάζεται “πρωτόγονη”», «παρωχημένο μονόλογο της Εκκλησίας», «Θα είναι κρίμα για μία ακόμη φορά η Εκκλησία να βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας»!

Αλλά και το εξής ειρωνικό: «μερικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται συνετότεροι από αρκετούς “άγιους Ιεράρχες” και “αγγελικούς μοναχούς”»! Τι υπονοεί με τα κοσμητικά επίθετα και τα εισαγωγικά; Ομιλεί για «πρόοδο και ωριμότητα» στον χώρο της Εκκλησίας(!), ενώ ο Χριστός μας λέγει «μία κεραία ου μη παρέλθει από του νόμου» (Ματθ. ε΄), δηλαδή να μην αποκλίνουμε ούτε κατά μία κεραία. Για ποια πρόοδο ομιλεί λοιπόν;

Ομως, η ειρωνεία είναι ότι κατά του νομοσχεδίου εξέδωσε αυστηρό κείμενο και η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Ελλάδος, ενώ το Ινστιτούτο Haffington, του οποίου ο ίδιος είναι διευθυντής, έχει ως αποστολή να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ρωμαιοκαθολικών!

Τέλος, εκφράσεις όπως «Ας μη κοροϊδευόμαστε και τουλάχιστον ας μη κοροϊδεύουμε» απάδουν προς Αρχιδιάκονο. Πώς τολμά να απαξιώνει Ιερές Συνόδους και την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», την οποίαν αποκαλεί απλώς… «Αθωνα»;

Περισσότερος σεβασμός θα επεβάλλετο! «Στώμεν καλώς»!

*Πρώην διοικητής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT