Τα ντοκουμέντα, λήθη και αλήθεια

Κύριε διευθυντά

Θέλω να συγχαρώ την «Καθημερινή» για τη δημοσίευση των νέων ντοκουμέντων, στο φύλλο της 14/1/2024, που αναφέρονται στα «∆εκεμβριανά», που με τον τρόπο αυτό βοηθάει στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.

Είναι συγκλονιστικός ο κυνισμός του Παρτσαλίδη, «…όσο περισσότερα θύματα, τόσο το καλύτερο για τον δικό μας σκοπό», όπου ο ιερός σκοπός αγιάζει τα μέσα για την επίτευξή του.

Επίσης κατά τον Ζέβγο «…ακόμα και εάν ηττηθούμε από τους Βρετανούς στη νότια Ελλάδα, οι αριστερές δυνάμεις θα συγκεντρωθούν στη Μακεδονία, η οποία θα ανακηρυχθεί αυτόνομο κράτος».

Δεν ξέρω πόσο αυτές οι κατηγορηματικές και σαφείς δηλώσεις μπορούν να αλλάξουν κάτω από το πρίσμα της όποιας ερμηνείας.

Μπορεί η μεταπολεμική πολιτική της χώρας να πρόσταζε τη λήθη και την αμνηστία, ενάντια στην αλήθεια, και πολύ καλά έκανε, αφού η ηρεμία στην κοινωνική ζωή είναι πάνω από όλα, αλλά τώρα που οι γενιές αυτές έχουν εκλείψει, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η αποκατάσταση της αλήθειας. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της ιστορίας.

Τέλος, μια παρατήρηση για την αξία των ιστορικών ντοκουμέντων. Είναι πολύ καλύτερα να κρίνει κάποιος, διαβάζοντας τα ντοκουμέντα ο ίδιος, αρκεί βέβαια να του παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, παρά διαβάζοντας την άποψη των άλλων για αυτά, όπως φαίνεται και από τον επίλογο του αφιερώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT