Εθνικό Σύστημα Διακυβένησης

Κύριε διευθυντά

Με τον πρόσφατο νόμο 5013/2023 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης ∆ιακυβέρνησης. Το ρυθμιστικό του πεδίο διακρίνεται σε εθνικό (κεντρικό και αποκεντρωμένο) και τοπικό (περιφερειακό και δημοτικό) με αντιστοίχιση των οικείων φορέων. Ο νόμος στοχεύει, κυρίως, στον συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, προς αποφυγήν αλληλοκαλύψεων αρμοδιοτήτων, με γνώμονα την ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πολίτη.

Με αφορμή την πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόβλεψη ύπαρξης μεγάλου αριθμού επιμέρους συλλογικών οργάνων εφαρμογής του νόμου, δεν παρέχει, κατά τη συνήθη πρακτική, εχέγγυα αποτελεσματικότητας σε εύλογο χρόνο. Η ειδικότερη στόχευση αποσκοπεί στην καταγραφή ομοειδών αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης, που έχουν κατατμηθεί και ασκούνται από διαφορετικού επιπέδου φορείς, με αποτέλεσμα την προφανή καταταλαιπώρηση των πολιτών. Η ολοκλήρωση εφαρμογής του συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περιφέρειες και δήμους), με γνώμονα την αρχή της εγγύτητας, σε σχέση με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Προϋπόθεση επιτυχίας του όλου εγχειρήματος πρέπει να αποτελέσει η τήρηση της επιταγής του άρθρου 102 παρ. 5 του Συντάγματος, για τη μεταβίβαση των αντίστοιχων λειτουργικών πόρων, καθώς και για τη μεταφορά του οικείου ανθρώπινου δυναμικού. Σε διαφορετική περίπτωση φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία ανάλογης προσπάθειας, που επιχειρήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του αποκεντρωτικού προγράμματος «Καλλικράτης».

*Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT