Έλληνες εξόριστοι στα κάτεργα της Σιβηρίας

Έλληνες εξόριστοι στα κάτεργα της Σιβηρίας

Κύριε διευθυντά

Η «Κ» της 17/2/2024, αναφερόμενη στον αιφνίδιο και ύποπτο θάνατο του Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, ανέγραψε ότι είχε υπάρξει έγκλειστος και στις φυλακές του Βλαντιμίρ, 250 χλμ. περίπου ανατολικά της Μόσχας.

Στη φυλακή αυτή βρέθηκαν «τρόφιμοι» Ελληνες κομμουνιστές ναυτεργάτες, οι οποίοι στη διάρκεια της ανελέητης εμφύλιας διαμάχης (1946-1949) ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του ΚΚΕ ν’ ανέβουν στα βουνά για να πολεμήσουν τον «μοναρχοφασισμό» για «Λευτεριά και ∆ημοκρατία» και άλλα ηχηρά παρόμοια, και εντάχθηκαν στον λεγόμενο ∆ΣΕ.

Είναι μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της εμφύλιας σύρραξης την οποία αποκαλύπτει ο μακαρίτης πολιτικός επίτροπος της μεραρχίας του ΔΣΕ, της οποίας διοικητής υπήρξε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Θεσσαλός Κώστας Γκριτζώνας (πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν της πάλαι ποτέ ΕΣΣ∆), στα βιβλία του «Οι Ελληνες ναυτεργάτες στην πολιτική προσφυγιά», εκδόσεις Επικαιρότητα και «Μετά το Γράμμο», εκδόσεις Γλάρος. Από τα βιβλία αυτά ο αναγνώστης πληροφορείται πως φλογεροί Ελληνες κομμουνιστές, οι ναυτεργάτες, βρέθηκαν από την απεραντοσύνη των ωκεανών στα κάτεργα της παγωμένης Σιβηρίας.

Ενας απ’ αυτούς ήταν ο Μανώλης Λυσίκατος από το Λεωνίδιο της Κυνουρίας, ο οποίος ηγήθηκε ναυτικής ανταρσίας στο πλοίο που εργαζόταν ως θερμαστής για ν’ ανέβουν αυτός και σύντροφοί του στα ελληνικά βουνά. Μετά την πτώση του Γράμμου βρέθηκε κι αυτός πολιτικός πρόσφυγας στο μακρινό Ουζμπεκιστάν.

Πολύ σύντομα αντελήφθησαν οι ναυτεργάτες τι εστί ΚΚΕ και σοβιετικό καθεστώς και κάποιοι απ’ αυτούς επιχείρησαν να δραπετεύσουν μέσω Αφγανιστάν!

Συνελήφθησαν όμως, και ο Μανώλης Λυσίκατος, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Κόμματος, κατεδικάσθη στην «ήπια» ποινή των 10 ετών και εγκλείστηκε στη φυλακή του Βλαντιμίρ, την οποία ο Κ. Γκριτζώνας χαρακτηρίζει «φυλακή πολύ αυστηρά οργανωμένη». Μαζί του και οι ναυτεργάτες Γεώργιος Τσίρος, Προκάκης Κοσμάς και Χρηστοφής Παναγιώτης με 7 χρόνια έκαστος.

∆εκάδες άλλοι ναυτεργάτες βρέθηκαν στα κάτεργα της Σιβηρίας. ∆εν διέπραξαν κάποιο ποινικό αδίκημα, ούτε καν πταίσμα, αλλά «οι ναυτεργάτες αυτοί φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν επειδή ζητούσαν να εργαστούν σε καράβια ανατολικών χωρών αντί να κάνουν άλλη δουλειά, που δεν είχε καμία σχέση με το επάγγελμα του ναυτεργάτη. Η ηγεσία, όμως, του ΚΚΕ δεν συμφωνούσε σ’ αυτό το αίτημα των ναυτεργατών και αντί να τους στείλει στη θάλασσα μεσολάβησε στους Σοβιετικούς για να τους στείλουν στις φυλακές, στα στρατόπεδα και στην εξορία όπου παρέμειναν μερικά χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT