Ώρα για ένα καλό, παλιό ανέκδοτο

Κύριε διευθυντά

Η κατάληξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μού θύμισε ένα πραγματικό γεγονός, του οποίου υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς. Το μακρινό 1962 οι Σοβιετικοί είχαν «ξεκινήσει» την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι απείλησε να βυθίσει το πλοίο μεταφοράς των πυραύλων. «Την τελευταία στιγμή» οι Σοβιετικοί υποχώρησαν και η παγκόσμια σύρραξη αποφεύχθηκε. Εφημεριδοπώλης στη διασταύρωση Ακαδημίας και Ασκληπιού διαλαλούσε (όπως συνηθιζόταν) τα νέα των εφημερίδων του, «Είπε ο ένας, είπε ο άλλος και ξεθύμαναν, η θύελλα πέρασε».

Η σειρά των συνειρμών με έφερε σε ένα ανέκδοτο της ιδίας περίπου εποχής. Συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Κένεντι και ο Χρουστσόφ έκαναν «βόλτα» στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Σε μια στιγμή ο –υπέρβαρος– Χρουστσόφ πρότεινε στον Κένεντι να «παραβγούν» στο τρέξιμο. Φυσικά «κέρδισε» ο Κένεντι. Την επομένη η «Πράβντα» έγραψε: «Στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώραν στη Νέα Υόρκη φιλικός αγώνας δρόμου μεταξύ ηγετών των διαφόρων χωρών. Ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης ετερμάτισε δεύτερος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετερμάτισε προτελευταίος. Μισές αλήθειες – μεγάλα ψέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT