Η κατά Πούσκιν «ουράνιος γλώσσα»

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την πρόσφατη ημέρα (9η Φεβρουαρίου) αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, αλίευσα από εφημερίδες του 19ου αιώνα δύο «ειδήσεις» για την εκθαμβωτική, θα έλεγα, ακτινοβολία που εξέπεμπε στους Ελληνες της εποχής εκείνης αλλά και σε πολλούς λαούς του πλανήτη μας.

Αλλά δυστυχώς, όπως επεσήμανε στη στήλη του στην «Κ» ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, η αρχαία γλώσσα, την οποία ο κορυφαίος ποιητής της Ρωσίας Αλέξανδρος Πούσκιν είχε χαρακτηρίσει «η ουράνιος γλώσσα», δεν φαίνεται στην εποχή μας να γοητεύει τους Ελληνες…

Ετσι, σαν παραμυθία, παραθέτω τις «ειδήσεις» του παρελθόντος, τις αναφερόμενες στη γλώσσα για την οποίαν ελέχθη από τον Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα: «Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται».

ΩΡΑ, 2.4.1883 – Εις την Βουλήν της Ουγγαρίας συζητουμένου νομοσχεδίου περί μέσης εκπαιδεύσεως ηγέρθη το ζήτημα εάν η ελληνική δέον να διδάσκηται όπως και η λατινική εις τα Γυμνάσια. Η συζήτησις αύτη διήρκεσεν επί τρεις όλας ημέρας, η δε Βουλή απεφήνατο υπέρ της διδαχής της ελληνικής διά πλειοψηφίας 63 ψήφων.

ΗΛΙΟΣ, 11.6.1897 – Ο γνωστός ιατρός κ. Πύρλας συνέστησε ομήγυριν (σύλλογος) υπό τον τίτλον «φιλολογική ομήγυρις» προς εξάσκησιν των εαυτής μελών εις το λαλείν και γράφειν την αρχαίαν ελληνικήν γλώσσαν. Τοιούτος σύλλογος είχε συσταθή κατά την αρχήν του παρόντος αιώνος εν Κυδωνίαις, εις τον οποίον δεν εγίνετο τις δεκτός πριν ή αλλάξει το ίδιον βαπτιστικόν όνομα δι’ αρχαίου ελληνικού. Του συλλόγου τούτου μέλος ήτο ο αείμνηστος φιλέλλην Αμβρόσιος Φιρμίνος ∆ιδότος, μετονομασθείς Ανάχαρσις. […]

Παραθέτω επίσης και το λεχθέν από τον ερημίτη της Λήμνου, τον ομηρικό ήρωα Φιλοκτήτη, ο οποίος στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλέους, όταν μετά από χρόνια άκουσε από τους παλιούς συντρόφους την ελληνική γλώσσα, ανεφώνησε: «Ω φίλτατον φώνημα»…

Και σαν αιθεροβάμων, έχω την κρυφή και μεγάλη ελπίδα ν’ αποκτήσει η αρχαία ελληνική γλώσσα την παλιά της αίγλη, που ήταν κατά τον μέγιστο ποιητή της νεότερης διασποράς, τον Αλεξανδρινό Κ. Καβάφη, «εν λόγω ελληνικώ, που είναι ο φορεύς της φήμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT