Η Ιστορία μας επί τάπητος

Κύριε διευθυντά

Στο κυριακάτικο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας (25/2/’24) δημοσιεύθηκε άρθρο του Αγγελου Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πρίνστον, με τον «ερεθιστικό» τίτλο «Φιλούσε ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα;», στο οποίο ο αρθρογράφος καταλήγει συμπερασματικά ότι στην Ελλάδα δεν έχει οργανωθεί μέχρι τούδε ένα πανελλήνιο συνέδριο Αρχαίας Ιστορίας.

Στην άποψη αυτή του καθηγητή, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, από το έτος της ίδρυσής της το 1982 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πέντε συνέδρια, με θέμα το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και, ιδιαίτερα, για τους κορυφαίους ιστορικούς της αρχαιότητας, τον Ηρόδοτο, πατέρα της Ιστορίας και τον Θουκυδίδη, με εισηγητές καθηγητές της Β/θμιας Εκπ/σης, αλλά και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, όπως τους: Φάνη Κακριδή, Κ. Ζουράρη, Εμ. Μικρογιαννάκη, Ι. Περυσινάκη, Γ. Λεοντσίνη, Χ. Μπαμπούνη, Αγ. Παληκίδη, Β. Κωνσταντινόπουλο, κ.ά.

Παράλληλα, στην Ενωση λειτουργεί ομάδα εργασίας της Ιστορίας, από την περίοδο της προεδρίας του αείμνηστου Σοφοκλή Μαρκιανού, η οποία ασχολείται με το γενικότερο θέμα της Ιστορίας, τα διδακτικά εγχειρίδια και την αναβάθμισή τους στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο αείμνηστος πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Εμ. Μικρογιαννάκης είχε οργανώσει, με τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου, τρία διεθνή συμπόσια για τον Θουκυδίδη, το τρίτο, με θέμα τις «Δημηγορίες». Ασφαλώς, όλοι συμφωνούμε για την κριτικότερη, καλύτερη διδασκαλία της Ιστορίας, με κατάλληλους καθηγητές, απόφοιτους ιστορικών τμημάτων του Πανεπιστημίου μας και με σύγχρονα διδακτικά εγχειρίδια.

*Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT